Academische Ziekenhuizen
Jacques Zorgcategoriemanager Academische Ziekenhuizen

Meer weten?

31-10-2019

Opleiding 'Schoonmaken van een OK'

Avi Benimadho werkt al meer dan tien jaar als schoonmaakmedewerker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij zorgt er onder andere voor dat patiënten in brandschone kamers kunnen verblijven. Dat is dankbaar werk, maar tóch wilde hij meer. Daarom volgde hij de opleiding ‘Schoonmaken van een OK’.

Avi werd geboren in Suriname, maar verhuisde op zijn elfde naar Nederland. Na zijn schooltijd was het even zoeken naar werk dat bij hem paste. Uiteindelijk vond hij een baan in de schoonmaakbranche. “Vrienden adviseerden me om in de wereld van de schoonmaak te gaan werken”, blikt hij terug. “Dan ben je namelijk de hele dag lekker bezig en kun je op veel plekken aan de slag. Schoonmakers zijn namelijk overal nodig.”

Brandschoon

Voor Hago Zorg ging Avi in 2006 voor het eerst aan de slag bij het LUMC. Daar was hij meteen op zijn plek. “Als schoonmaakmedewerker krijg je in een ziekenhuis heel veel waardering voor je werk”, aldus Avi. “Dat komt omdat iedereen hier snapt hoe belangrijk hygiëne is. Dagelijks worden hier honderden zieke en gewonde mensen behandeld en geopereerd. Dan móet het overal altijd brandschoon zijn. Ik vind het geweldig om daaraan bij te kunnen dragen.”

                            Hago Zorg Schoonmaken Ok

Koetjes en kalfjes

Avi brengt veel tijd door op de patiëntenkamers in het ziekenhuis. Daar zorgt hij er bijvoorbeeld voor dat de vloeren schoon en fris blijven. Tijdens die werkzaamheden heeft hij veel contact met de patiënten op zijn afdeling. “Soms liggen ze wekenlang in het ziekenhuis”, vertelt hij. “Dat is niet leuk en vaak ook saai. Als ik merk dat patiënten zin hebben in een praatje, probeer ik ze een beetje op te vrolijken. Gewoon door het over koetjes en kalfjes te hebben. Het mooie van schoonmaken is dat je je werk daarvoor niet stil hoeft te leggen. Zo’n gesprekje voer ik gewoon terwijl ik bezig ben.”

Kwaliteit leveren

Vier jaar geleden verhuisde Avi naar een andere afdeling: de Intensive Care (IC). Natuurlijk zijn de hygiëne-eisen overal in ziekenhuizen hoog, maar op de IC zijn ze nog net iets hoger. “Daardoor is het nóg belangrijker om kwaliteit te leveren”, vindt Avi. “Een hele uitdaging dus, maar daar ben ik niet vies van. Als ik eerlijk ben, kunnen hygiëne-eisen mij eigenlijk niet extreem genoeg zijn. Hoe schoner iets moet zijn, hoe mooier ik het vind.”

Speciale opleiding

Toen zijn leidinggevende hem vertelde over de opleiding ‘Schoonmaken van een OK’ twijfelde Avi dan ook geen moment. “Operatiekamers schoonmaken: daar droomde ik stiekem wel een beetje van”, legt hij uit. “Als de lat ergens hoog ligt, dan is het daar wel. Het moet er altijd spic en span zijn. Eigenlijk zegt het alles dat je als schoonmaakmedewerker een speciale opleiding moet volgen om in een OK te mogen werken. Om eerlijk te zijn, wist ik helemaal niet dat ik deze opleiding gratis kon volgen. Maar ik heb me na die tip van mijn leidinggevende meteen ingeschreven.”

Micro-organismes

Tijdens de opleiding leerde Avi wat er allemaal komt kijken bij het schoonmaken van operatiekamers. In een periode van vier weken kreeg hij samen met een aantal collega’s eens per week theorie- en praktijklessen van een speciale docent. “Die was lekker enthousiast”, vertelt Avi. “Dat was fijn, want de theorie was stiekem best pittig. We leerden bijvoorbeeld over micro-organismes. Die kun je met het blote oog niet zien, maar ze zitten er wel. In normale omgevingen maakt dat niet zoveel uit, maar in een OK moet je ze keihard bestrijden. In een echte operatiekamer hebben we uitgebreid geoefend hoe je dat doet. Op dat moment kon ik alleen maar denken: dit is schoonmaken op het allerhoogste niveau.”

Trots

Inmiddels is Avi een bekend gezicht voor de artsen en zorgmedewerkers op de operatiekamers. En daar is hij maar wat trots op, vertelt hij. “Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en wil het graag goed doen. Dus als een OK na onze schoonmaak helemaal gecontroleerd en goedgekeurd is, maakt dat me gelukkig. Mede dankzij mijn inzet kunnen er weer mensen geopereerd worden. Ik ben dan misschien geen dokter, maar ik draag wél bij aan het herstel van andere mensen.”

Meer blogs

Hago Zorg Stichting Nieuwe Nederlander Ouasilla 2
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

“Toen ik ging werken, veranderde mijn leven hier”

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Op haar 21ste kwam Ouassila Azaugag vanuit Marokko naar Nederland. De eerste 4 jaar wilde ze graag terug. Maar sinds ze bij Hago Zorg werkt, is dat veranderd.
09-01-2024
1 min.
Stichting Nieuwe Nederlander Hago Zorg Eslam
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

"Bij Hago Zorg ben je meer dan een werknemer"

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Eslam verhuisde vanuit Egypte naar Nederland voor de liefde. Nu werkt ze als schoonmaakmedewerker en ervaart ze veel steun van haar collega's.
23-11-2023
1 min.
Stichting Nieuwe Nederlander Hago Zorg Jamila
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

"Op mijn werk heb ik Nederlands én Turks geleerd"

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Jamila van Velzen - Kheyi kwam ruim 30 jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland. Nu is ze VIP-coach bij Hago Zorg.
10-10-2023
2 min.