Wanneer in een ziekenhuis MRSA wordt ontdekt, moeten besmette patiënten en ruimten zo snel mogelijk worden geïsoleerd. Besmette patiënten worden met inachtneming van strikte kleding-, hygiëne en schoonmaakvoorschriften apart verpleegd. Besmette ruimten worden gedesinfecteerd.

Voorkomen is beter dan genezen
Bij het voorkomen en bestrijden van MRSA-besmetting in een ziekenhuis zijn de ziekenhuishygiënist, de arts microbioloog, de medisch specialist, verplegend personeel en het management nauw betrokken. Aangezien dagelijkse grondige reiniging het risico verkleint op verspreiding van MRSA, kan Hago Zorg als schoonmaakbedrijf een belangrijke rol spelen bij zowel het voorkomen als het inperken en bestrijden van MRSA-besmetting. Samenwerking is het credo voor een gedegen aanpak van MRSA.

Schoonmaken: van preventie tot grote schoonmaak
Hago Zorg is gespecialiseerd in het voorkomen, inperken en bestrijden van MRSA-besmetting. Daarvoor hanteren we duidelijk gestructureerde werkprogramma’s en protocollen. Wat in ieder geval dagelijks moet gebeuren, is het reinigen van de contactvlakken en het grondig verwijderen van stof. Daarmee wordt het transport van MRSA langs die weg geblokkeerd. In het kader van preventie kijken we samen met de  opdrachtgever naar mogelijk kritische punten, zoals het inventaris en de inrichting van de verschillende ruimtes. Vervolgens beoordelen we via de MRSA-meetlat of er risico’s te onderscheiden zijn. Helaas sluit gedegen reiniging niet alle risico’s op MRSA-besmetting uit. Immers door contact-overdracht kan de verspreiding ook plaatsvinden.

 

 

Mocht er onverhoopt toch een MRSA-besmetting ontstaan of is er een verdachte ruimte te onderkennen, dan ondernemen we onmiddellijk actie om erger te voorkomen. Dat doen we volgens een van te voren – met verantwoordelijke personen uit uw organisatie – opgesteld plan van aanpak dat we regelmatig updaten. Hiermee wordt onnodig tijdverlies op het moment van een calamiteit voorkomen. Bovendien desinfecteren we (op uw aanvraag) de met MRSA besmette ruimten en de daarin aanwezige voorwerpen.

Iemand die in contact komt met MRSA, raakt besmet met de bacterie. Wie gezond is, merkt daar niets van. De bacterie zal vanzelf weer verdwijnen. Een gezonde persoon die MRSA bij zich draagt, kan de bacterie ongewild doorgeven aan anderen. Bij mensen met een verminderde weerstand of pas geopereerde mensen kan de bacterie infecties veroorzaken en zich via de bloedcirculatie verspreiden naar verschillende organen. In het ergste geval kan dat de dood tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk dat ziekenhuizen over procedures beschikken om de kans op overdracht zo klein mogelijk te houden.

Hebben wij jouw interesse gewekt?

Vraag het Evelien

Benieuwd wat Hago Zorg voor jouw organisatie kan betekenen? Evelien denkt graag vrijblijvend met je mee. Stuur een bericht en zij neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur mij een bericht
Up-to-date!

Blijf up-to-date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen, trends en innovaties die interessant voor jouw organisatie kunnen zijn.

Inschrijven
Deel dit artikel: