Hago Zorg Maasstad Rotterdam
25-06-2024

'Ontzorg de Zorg' benoemd tot Koploper

Het project 'Ontzorg de Zorg', een gezamenlijk initiatief van Hago Zorg B.V. en het Maasstad Ziekenhuis, is benoemd tot Koploper door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het project wordt gezien als een van de beste oplossingen voor het personeelstekort in de zorg. 

Efficiëntere taakverdeling

Het idee voor 'Ontzorg de Zorg' begon met de vraag: hoe kunnen we de taakverdeling tussen zorg en schoonmaak efficiënter maken? Zorgprofessionals besteden vaak veel tijd aan extra taken zoals het aanvullen van prik- en verbandkarren, bedden opmaken en het onderhoud van medische hulpmiddelen. Dit terwijl elke minuut hard nodig is voor directe patiëntenzorg. Tegelijkertijd staan veel van onze schoonmaakcollega’s open voor uitbreiding van hun werkzaamheden.

De rol van servicemedewerker

Capacityd®, een initiatief van Hago Zorg, zorgde voor een analyse vol kansen. Uit dit inzicht ontstond de nieuwe functie van servicemedewerker. Een servicemedewerker voert niet alleen de basistaken in de schoonmaak uit, maar neemt ook taken over van de zorgprofessionals, zoals: 

  • Het aanvullen van prik- en verbandkarren
  • Bedden opmaken en verschonen
  • Patiënten vervoeren naar de operatiekamer
  • Onderhoud van medische hulpmiddelen regelen 
Meer tijd voor zorg en aandacht

Door deze taakverdeling hoeven zorgprofessionals deze werkzaamheden niet meer zelf te doen. Hierdoor is er meer tijd voor directe zorg aan patiënten, contact met patiënten, scholing en kwaliteitsverbetering.
Ook de tevredenheid stijgt bij het personeel. De zorgprofessionals beoordelen de pilot met een 8,3. De mate waarin zij zich door de pilot ontzorgd voelen, belonen ze gemiddeld met een 8,5. Het punt dat servicemedewerkers hun werkgeluk geven, steeg door ‘Ontzorg de zorg’ van een 8,1 naar een 8,6.  

 

Verdere uitbreiding in toekomst

De pilot is nog steeds volop in ontwikkeling. De wens is om uiteindelijk door heel het ziekenhuis servicemedewerkers in te zetten. Hiervoor is maatwerk per afdeling nodig. De taken op een specialistische afdeling zijn voor servicemedewerkers anders dan die op een verpleegafdeling.  
Verschillende ziekenhuizen zijn inmiddels op bezoek geweest om te kijken hoe we deze verandering aanpakken en zijn zelf ook van plan om op een soortgelijke manier te gaan werken. 

Meer nieuws

Hagozorg SAM UVC Patientenkamer
Innovatieve dienstverlening

Vele (robot) handen maken licht werk

2 min.
Hago Zorg Desinfectierobot Mcl
Innovatieve dienstverlening

Robot desinfecteert voor eerste keer ziekenhuisapotheek in MCL

1 min.
Zorgservice Revolutie Hago Zorg 1
Innovatieve dienstverlening

Terugblik op het congres Zorg Service Revolutie

1 min.