World Cleanup Day 2020
02-09-2020

Sponsor voor een schonere planeet

Zaterdag 19 september is de derde Nederlandse editie van World Cleanup Day. De opruimdag, georganiseerd door Plastic Soup Foundation in samenwerking met NederlandSchoon, zorgt niet alleen voor minder zwerfafval in het milieu, maar ook voor meer bewustzijn over verpakkingsmateriaal. Ook dit jaar verbinden Hago Zorg en andere Hago bedrijven zich aan de actie. Met financiële ondersteuning én uiteraard met deelname aan het nog schoner maken van Nederland.

World Cleanup Day is een initiatief dat stamt uit Estland. Al in 2008 startten mensen daar opruimacties onder de naam Let’s Do It. Vanuit Estland waaierde het idee uit over meerdere landen, waaronder Nederland. In 2018 vond de eerste World Cleanup Day in Nederland plaats. Projectleider Robert Möhring van Plastic Soup Foundation, de organisator van World Cleanup Day in Nederland: “We hebben toen zo’n 2.000 tot 3.000 deelnemers genoteerd. Super mooi natuurlijk en we hebben heel wat opgehaald. Het sterkte ons ook in de gedachte dat mensen dit blijkbaar belangrijk vonden. Het jaar erop, vorig jaar dus, groeide de dag door naar 16.000 deelnemers verdeeld over ruim 1.500 opruimacties. Een nog groter succes!”

Partner en sponsor

Hago Zorg was vorig jaar, samen met andere Hago bedrijven, partner van World Cleanup Day en sponsort de dag dit jaar. Het initiatief past perfect bij Hago's missie om Nederland schoon te houden. Hago bedrijven en Vebego maken impact op de samenleving en dit is één van de vele momenten waarop we die ambitie vormgeven. We zorgen niet alleen voor financiële ondersteuning, maar sporen eigen medewerkers ook aan om zich aan te sluiten bij opruimacties of om ze zelf te starten. Zo helpen we de dag een succes te maken.

Robert Möhring: “Sponsoren en deelnemers zijn beiden heel erg belangrijk voor het succes. De deelnemers ruimen op en verzamelen gegevens en met het geld van sponsoren kunnen we verder onderzoek betalen naar de effecten van zwerfvuil en met name plastic.”

Succes zit in registratie

Het succes van World Cleanup Day bestaat uit meer dan alleen zoveel mogelijk zwerfvuil uit de natuur halen. Plastic Soup Foundation gebruikt de dag ook heel nadrukkelijk om effect te hebben op de langere termijn. “We kijken natuurlijk naar het grotere plaatje. Daarom vroegen we mensen om te registreren wat ze hebben opgeruimd. Zo weten we welke soorten verpakkingen en van welke materialen het meest voorkomen in de natuur. Maar ook van welke merken. Zo kunnen we dus gericht werken aan oplossingen voor het probleem van plastic in ons milieu. En het levert wat op hoor. Zo komt er in 2021 ook statiegeld op kleine PET-flessen en zijn we positief gestemd dat dat later ook gebeurt met blikjes. Als je je bedenkt dat Red Bull de grootste vervuiler van vorig jaar was, dan kun je je inbeelden hoeveel dat de last verlicht.”

Doe mee!

Ook jij kunt helpen om van de derde editie van World Cleanup Day een nog groter succes te maken dan de eerste twee edities. Hier kun je jouw eigen actie starten, in je eigen woonplaats of op een andere plek. Zo help je het verschil maken.

Meer nieuws

IMG 20240606 WA0000
Een betere wereld

Hand in hand voor een betere wereld: hoe werk en privé samen gaan

1 min.
Hago Zorg Smart Logistics 01
Een betere wereld

Onderweg naar CO2-neutraal ondernemen

1 min.
Eco 2023
Een betere wereld

Hartstikke goed voor het milieu

< 1 min.