Hagozorg SAM UVC Op OK
12-03-2024

Vele (robot) handen maken licht werk

Maak kennis met SAM, de nieuwste aanwinst van Hago Zorg en het Rode Kruis ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. Samen gaan ze ervoor zorgen dat patiëntenkamers in een mum van tijd schoon en bacterievrij zijn.  

Wanneer schoonmaak van levensbelang is

Patiënten in ziekenhuizen hebben vaak een verlaagde weerstand. Tegelijkertijd liggen infecties altijd op de loer. Dit geldt in het bijzonder voor patiënten met brandwonden. Infectiepreventie is daarom van levensbelang, zowel in de zorg als in de schoonmaak.  

Het schoonmaken en desinfecteren van patiëntenkamers is erg arbeidsintensief. Eerst vindt de reguliere schoonmaak plaats gevolgd door het desinfecteren met chemicaliën. Eenmaal schoon, dan wordt de kamer nog eens 24 uur gelucht voordat deze beschikbaar is voor de volgende patiënt.  

SAM: de desinfecterende super robot

Dit moet toch anders kunnen dachten ze bij het RKZ. En gelukkig is dat ook zo. Hago Zorg gaat samen met robot SAM van Loop Robots de strijd aan met bacteriën.  

Nadat een ruimte is gepoetst, gaat SAM naar binnen om de ruimte te desinfecteren. Dit doet hij door middel van ultraviolet licht en dit proces duurt ongeveer 15 minuten. Omdat er niet langer chemicaliën gebruikt worden, hoeft de ruimte niet meer te worden gelucht en kan deze direct weer in gebruik worden genomen. Dit betekent niet alleen een enorme tijdswinst van 24 uur, ook het milieu is erbij gebaat. De voordelen van SAM als partner zijn dus gigantisch.  

Inwerkperiode

SAM wordt een jaar getest in het RKZ en zal onder meer worden ingezet op patiëntenkamers en isolatiekamers. Maar voordat hij van start gaat zal hij eerst moeten worden ingewerkt. En wat houdt dat nou in bij een robot? Het aanpassen en testen van schoonmaakprotocollen.  

Hago Zorg en het RKZ hebben er alle vertrouwen in dat SAM snel zijn draai zal vinden en kijken uit naar een mooie samenwerking! 

Wil je SAM live in actie bewonderen? Bekijk hieronder de uitzending van TV IJmond waarin ook Rita Brouwer te zien is, Zorgcategoriemanager ziekenhuizen bij Hago Zorg.  

Bekijk hier SAM in actie

Meer nieuws

Hago Zorg Maasstad Rotterdam
Innovatieve dienstverlening

'Ontzorg de Zorg' benoemd tot Koploper

2 min.
Hago Zorg Desinfectierobot Mcl
Innovatieve dienstverlening

Robot desinfecteert voor eerste keer ziekenhuisapotheek in MCL

1 min.
Zorgservice Revolutie Hago Zorg 1
Innovatieve dienstverlening

Terugblik op het congres Zorg Service Revolutie

1 min.