Gisteren was het officiële startschot! Gemeente Rotterdam, Maasstad Ziekenhuis, Hago Zorg, Assist Zorgondersteuning, Olympia College, LMC PrO en Learn2Work ondertekenden in het bijzijn van leerlingen en begeleiders het jongerenakkoord voor deze TOP Academies.

Je studie helemaal afgestemd op je toekomstige job. Dat is waar het bij de TOP Academie om draait. Het komende jaar leren tien praktijkschoolleerlingen van ervaren medewerkers van Hago Zorg wat er komt kijken bij schoonmaken in de zorg. Vijf leerlingen starten hun tweede leerjaar en leren bij Assist Zorgondersteuning de fijne kneepjes van gastvrijheid en zorgondersteunende taken. Deze manier van leren in de praktijk maakt studeren niet alleen leuker, maar zorgt er ook voor dat de opleiding perfect afgestemd is op datgene wat de praktijk van hen vraagt. "Assist Zorgondersteuning en Hago Zorg zijn met hun TOP Academies op het gebied van werken en leren innovatief bezig. Ik ben ervan overtuigd dat over vijf tot zes jaar meer bedrijven deze meester-gezel constructie hebben overgenomen”, aldus Mickel Beckers – Directeur Jeugd en Onderwijs Gemeente Rotterdam.

Uitbreiding door Hago Zorg
In 2015 startte Hago Zorg, Olympia College, LMC PrO en Learn2Work al de allereerste TOP Academie bij het Erasmus MC. Doordat deze samenwerking zo succesvol is, is besloten om ook een TOP Academie op een andere locatie op te zetten. Dat betekent dat leerlingen nu ook stage kunnen lopen bij het Maasstad Ziekenhuis. Peter Langenbach, voorzitter van de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis: “Als topklinisch (gespecialiseerd) ziekenhuis heeft het Maasstad Ziekenhuis het opleiden van professionals in haar DNA zitten. We zijn heel blij dat we nu ook deze groep leerlingen een opleiding binnen de muren van het ziekenhuis kunnen bieden.”

Verbreding in het tweede jaar door Assist Zorgondersteuning
Een aantal leerlingen die starten bij het Maasstad Ziekenhuis hebben hun eerste leerjaar afgerond bij het Erasmus MC. Deze leerlingen presteerden zo goed tijdens hun eerste jaar dat zij in aanmerking komen voor een verdiepingsjaar. Deze verdieping wordt aangeboden bij de TOP Academie van Assist Zorgondersteuning, waar leerlingen hun kennis verbreden met zorgondersteunende taken, zoals het helpen bij het uitserveren van maaltijden.

Over TOP Academie
De Gemeente Rotterdam gaat de strijd aan met jeugdwerkloosheid door jongeren concreet aan de slag te helpen. Een grote groep jongeren in de gemeente Rotterdam heeft geen startkwalificatie of diploma die aansluit bij dat wat op de arbeidsmarkt gevraagd wordt. De TOP Academie is een unieke formule waarbij er keten-brede samenwerking plaatsvindt tussen onderwijs, opdrachtgever en opdrachtnemer om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid te bieden een opleiding te volgen tot gediplomeerd facilitair medewerker in de zorg. Een maatwerk-opleiding waarbij leerlingen direct leren in de praktijk, waardoor een win-win situatie ontstaat: gegarandeerde (stage)plekken voor jongeren met de juiste skills waar de werkgever naar op zoek is.

Deel dit artikel: