NPS +41: trots op onze klanten en hun tevredenheid
Overgang Hago Zorg 3
08-11-2022

De overgang: daar moet je gewoon over praten

Praten over de overgang vinden veel mensen moeilijk. Raar eigenlijk, want alle vrouwen krijgen ermee te maken. Bovendien heeft de overgang vaak invloed op hoe je je voelt, ook tijdens je werk. Hoog tijd dus om er juíst over te praten. Servicemedewerker Jacqueline Labee en teamleiders Najat Soussi en Zhor Chaker vertellen hoe Hago Zorg hier aandacht aan geeft.

Zhor (35 jaar) trapt enthousiast af: “De overgang bestaat alleen uit opvliegers. Tenminste, dat dacht ik altijd. Na de presentatie van een HR stagiaire weet ik wel beter. Zij deed binnen Hago Zorg uitgebreid onderzoek naar vrouwen in de overgang. Ze bracht in kaart wat voor invloed de overgang op het werk heeft. De uitkomsten waren heel verrassend. Uit haar onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de overgang ook invloed heeft op je concentratie. Maar ook hoofdpijn, een slecht humeur en menstruatieproblemen kunnen erbij horen.”

Maak het bespreekbaar

Ze vervolgt: “Hago Zorg heeft dit onderzoek uit laten voeren zodat 'de overgang' bespreekbaar wordt. We hebben handvaten gekregen over hoe je zo een gesprek voert en wat je ter ondersteuning kan doen. Ik weet nu veel beter waar ik op moet letten." In het team van Zhor zitten veel vrouwen in de overgang. “Zij melden zich vaker ziek. Nu probeer ik via een gesprek te achterhalen wat er aan de hand is en kijken we samen naar de mogelijkheden. Vaak is die aandacht al genoeg. Of een korte pauze en een extra paracetamolletje. Dat stelt ze gerust.”

Overgang Hago Zorg 4
Niet alleen een vrouwenprobleem
Overgang Hago Zorg 2

Najat (43 jaar) herkent het taboe. “Dat klopt, veel mensen vinden het moeilijk om erover te praten. Helemaal als ze uit een andere cultuur komen en nog niet zo goed Nederlands spreken. Door erover te praten, ook met de mannelijke collega's erbij, ontstaat er meer onderling begrip. We zijn tenslotte één team.”

Fijn dat er aandacht voor is

Jacqueline (58 jaar) kan erover meepraten. “Ik zit er nog vol in. Het zijn vooral de nachtelijke opvliegers. Je slaapt slechter en daardoor heb ik soms overdag een korter lontje. Dan zeg ik tegen mijn collega's: laat me maar even.” Jacqueline vervolgt: “Ik schaam me niet voor de overgang, maar ik ben blij dat onze leidinggevenden er aandacht voor hebben en het gewoon aankaarten."

Overgang Hago Zorg 1

Meer blogs

Academische Ziekenhuizen
Goed werkgeverschap

Opleiding 'Schoonmaken van een OK'

Avi Benimadho werkt al meer dan tien jaar als schoonmaakmedewerker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij zorgt er onder andere voor dat patiënten in brandschone kamers kunnen verblijven. Dat is dankbaar werk, maar tóch wilde hij meer. Daarom volgde hij de opleiding ‘Schoonmaken van een OK’.
31-10-2019
3 min.
Marjan Blaauw Hago Zorg Medewerker
Goed werkgeverschap

Omgaan met mensen, daar ligt mijn kracht

Ooit begon Marjan Blaauw haar carrière zélf als schoonmaakster. Daarna vervulde ze verschillende functies. Eén ding veranderde daarbij nooit: ze werkt nog steeds het liefst met mensen. Tegenwoordig begeleidt ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
13-11-2019
2 min.
Said Medewerker Hago Zorg 2
Goed werkgeverschap

In de cleanroom voel ik me gelukkig

Door een ernstige oogaandoening zag het er naar uit dat Saïd Saddiki zijn carrière als schoonmaakmedewerker in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven moest opgeven. Gelukkig was er een oplossing: Saïd werkt sinds 2019 alleen nog in cleanrooms en operatiekamers.
23-01-2020
2 min.