Overgang Hago Zorg 3
08-11-2022

De overgang: daar moet je gewoon over praten

Praten over de overgang vinden veel mensen moeilijk. Raar eigenlijk, want alle vrouwen krijgen ermee te maken. Bovendien heeft de overgang vaak invloed op hoe je je voelt, ook tijdens je werk. Hoog tijd dus om er juíst over te praten. Servicemedewerker Jacqueline Labee en teamleiders Najat Soussi en Zhor Chaker vertellen hoe Hago Zorg hier aandacht aan geeft.

Zhor (35 jaar) trapt enthousiast af: “De overgang bestaat alleen uit opvliegers. Tenminste, dat dacht ik altijd. Na de presentatie van een HR stagiaire weet ik wel beter. Zij deed binnen Hago Zorg uitgebreid onderzoek naar vrouwen in de overgang. Ze bracht in kaart wat voor invloed de overgang op het werk heeft. De uitkomsten waren heel verrassend. Uit haar onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de overgang ook invloed heeft op je concentratie. Maar ook hoofdpijn, een slecht humeur en menstruatieproblemen kunnen erbij horen.”

Maak het bespreekbaar

Ze vervolgt: “Hago Zorg heeft dit onderzoek uit laten voeren zodat 'de overgang' bespreekbaar wordt. We hebben handvaten gekregen over hoe je zo een gesprek voert en wat je ter ondersteuning kan doen. Ik weet nu veel beter waar ik op moet letten." In het team van Zhor zitten veel vrouwen in de overgang. “Zij melden zich vaker ziek. Nu probeer ik via een gesprek te achterhalen wat er aan de hand is en kijken we samen naar de mogelijkheden. Vaak is die aandacht al genoeg. Of een korte pauze en een extra paracetamolletje. Dat stelt ze gerust.”

Overgang Hago Zorg 4
Niet alleen een vrouwenprobleem
Overgang Hago Zorg 2

Najat (43 jaar) herkent het taboe. “Dat klopt, veel mensen vinden het moeilijk om erover te praten. Helemaal als ze uit een andere cultuur komen en nog niet zo goed Nederlands spreken. Door erover te praten, ook met de mannelijke collega's erbij, ontstaat er meer onderling begrip. We zijn tenslotte één team.”

Fijn dat er aandacht voor is

Jacqueline (58 jaar) kan erover meepraten. “Ik zit er nog vol in. Het zijn vooral de nachtelijke opvliegers. Je slaapt slechter en daardoor heb ik soms overdag een korter lontje. Dan zeg ik tegen mijn collega's: laat me maar even.” Jacqueline vervolgt: “Ik schaam me niet voor de overgang, maar ik ben blij dat onze leidinggevenden er aandacht voor hebben en het gewoon aankaarten."

Overgang Hago Zorg 1

Meer blogs

Fatiha Vloeronderhoud Vloerspecialist Hago Zorg
Goed werkgeverschap

Fatiha is vloerspecialist en een voorbeeld voor andere vrouwen

Door een opleiding te volgen, kan je je verder ontwikkelen of een specialist worden in bepaalde onderdelen van de schoonmaak. Fatiha volgde de vakopleiding vloeronderhoud en is nu vloerenspecialist. Ze hoopt andere vrouwen te inspireren.
27-06-2023
1 min.
Hago Zorg Goed Werkgeverschap Fred 1
Goed werkgeverschap

Opnieuw werkplezier door te kijken naar wat wel kan

Fred werkt sinds 2006 bij Vebego, het moederbedrijf van Hago Zorg. Hij begon als schoonmaker op het station en werd al snel gevraagd als vloerenspecialist bij het AVL. Maar in september 2019 veranderde er iets waardoor hij zijn werk niet meer kan doen.
13-04-2023
1 min.
Vebego Foundation Sam & Hago Zorg
Goed werkgeverschap

Zorgeloze verjaardag voor de kinderen van Abdul

Vebego Foundation werkt samen met stichting Sam& om medewerkers te helpen. Bijvoorbeeld voor schoolspullen, sporten, muziekles of het vieren van een verjaardag. De steun brengt vaak een stukje verlichting en rust.
26-01-2023
1 min.