Overgang Hago Zorg 3
08-11-2022

De overgang: daar moet je gewoon over praten

Praten over de overgang vinden veel mensen moeilijk. Raar eigenlijk, want alle vrouwen krijgen ermee te maken. Bovendien heeft de overgang vaak invloed op hoe je je voelt, ook tijdens je werk. Hoog tijd dus om er juíst over te praten. Servicemedewerker Jacqueline Labee en teamleiders Najat Soussi en Zhor Chaker vertellen hoe Hago Zorg hier aandacht aan geeft.

Zhor (35 jaar) trapt enthousiast af: “De overgang bestaat alleen uit opvliegers. Tenminste, dat dacht ik altijd. Na de presentatie van een HR stagiaire weet ik wel beter. Zij deed binnen Hago Zorg uitgebreid onderzoek naar vrouwen in de overgang. Ze bracht in kaart wat voor invloed de overgang op het werk heeft. De uitkomsten waren heel verrassend. Uit haar onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de overgang ook invloed heeft op je concentratie. Maar ook hoofdpijn, een slecht humeur en menstruatieproblemen kunnen erbij horen.”

Maak het bespreekbaar

Ze vervolgt: “Hago Zorg heeft dit onderzoek uit laten voeren zodat 'de overgang' bespreekbaar wordt. We hebben handvaten gekregen over hoe je zo een gesprek voert en wat je ter ondersteuning kan doen. Ik weet nu veel beter waar ik op moet letten." In het team van Zhor zitten veel vrouwen in de overgang. “Zij melden zich vaker ziek. Nu probeer ik via een gesprek te achterhalen wat er aan de hand is en kijken we samen naar de mogelijkheden. Vaak is die aandacht al genoeg. Of een korte pauze en een extra paracetamolletje. Dat stelt ze gerust.”

Overgang Hago Zorg 4
Niet alleen een vrouwenprobleem
Overgang Hago Zorg 2

Najat (43 jaar) herkent het taboe. “Dat klopt, veel mensen vinden het moeilijk om erover te praten. Helemaal als ze uit een andere cultuur komen en nog niet zo goed Nederlands spreken. Door erover te praten, ook met de mannelijke collega's erbij, ontstaat er meer onderling begrip. We zijn tenslotte één team.”

Fijn dat er aandacht voor is

Jacqueline (58 jaar) kan erover meepraten. “Ik zit er nog vol in. Het zijn vooral de nachtelijke opvliegers. Je slaapt slechter en daardoor heb ik soms overdag een korter lontje. Dan zeg ik tegen mijn collega's: laat me maar even.” Jacqueline vervolgt: “Ik schaam me niet voor de overgang, maar ik ben blij dat onze leidinggevenden er aandacht voor hebben en het gewoon aankaarten."

Overgang Hago Zorg 1

Meer blogs

Hago Zorg Stichting Nieuwe Nederlander Ouasilla 2
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

“Toen ik ging werken, veranderde mijn leven hier”

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Op haar 21ste kwam Ouassila Azaugag vanuit Marokko naar Nederland. De eerste 4 jaar wilde ze graag terug. Maar sinds ze bij Hago Zorg werkt, is dat veranderd.
09-01-2024
1 min.
Stichting Nieuwe Nederlander Hago Zorg Eslam
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

"Bij Hago Zorg ben je meer dan een werknemer"

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Eslam verhuisde vanuit Egypte naar Nederland voor de liefde. Nu werkt ze als schoonmaakmedewerker en ervaart ze veel steun van haar collega's.
23-11-2023
1 min.
Stichting Nieuwe Nederlander Hago Zorg Jamila
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

"Op mijn werk heb ik Nederlands én Turks geleerd"

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Jamila van Velzen - Kheyi kwam ruim 30 jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland. Nu is ze VIP-coach bij Hago Zorg.
10-10-2023
2 min.