Hago Zorg OK Schoonmaak
20-06-2024

Medische schoonmaak in OK complexen: waar extreme precisie, passie en veiligheid elkaar vinden

Een operatiekamer schoonmaken. Het kan letterlijk van levensbelang zijn. Een taak die extreme precisie vraagt én alleen uitgevoerd mag worden door gecertificeerd personeel. Edwin Kuijpers, klantmanager Hago Zorg in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, weet hier alles van. “Werken op de OK afdeling betekent werken in een écht hectische, dynamische omgeving waar geen dag, wat zeg ik uur, hetzelfde is.”

Mindset

Edwin: “Hago Zorg is verantwoordelijk voor de medische schoonmaak in het hele OK complex van het Catharina Ziekenhuis. Dus 21 OK’s en 5 speciale OK’s waar hartoperaties uitgevoerd worden. Van s’ochtends 6.00 uur tot s’avonds laat staan hier onze teams klaar. Iedere dag is het weer een heerlijke race tegen de klok. Gelukkig weten we vooraf hoeveel operaties er gepland zijn en wat we ongeveer kunnen verwachten. Maar ja, spoedoperaties zijn er de hele dag door, ook s’nachts. Daar zijn we gelukkig op voorbereid maar dit vraagt ook om een bepaalde mindset van onze schoonmaak- medewerkers. Niet iedereen kan dit.”

Samen met de zorg

Anja, schoonmaak- en servicemedewerker van Hago Zorg beaamt dit. “Het is hier altijd rennen (minimaal 5 km per dag overigens 😉), ik houd ervan! Ik werk al acht jaar binnen het OK-complex met zoveel plezier. Als de teamtelefoon gaat dan weten we hoe laat het is: onze actie en hulp is nodig. We staan dan al voor de OK klaar. Zodra de patiënt eruit gereden worden, komen wij er in.” Een gemiddelde tijd voor één operatiekamer? 10 minuten ongeveer. “Maar dit is erg afhankelijk van de uitgevoerde operatie. Gelukkig denken de zorgprofessionals altijd met ons mee. Als zij zien dat het redelijk ‘vies’ is, geven ze dit al meteen door. Dan zeggen ze: ‘kom maar met z’n tweeën’. Juist die vorm van samenwerken met de zorgcollega’s, samen die klus klaren, daar doe ik het voor. Dat geeft zoveel voldoening, we vormen echt één team beneden in het OK complex.”

Veiligheid

Anja gaat verder. “Wat Edwin zegt klopt wel, niet iedereen kan dit. Wij zien soms dingen die niet fijn zijn, afgezien van al het bloed; je moet er tegen kunnen. Alles wat wij doen gaat immers om veiligheid. Wij kunnen niet ‘even niet scherp zijn’, wij staan altijd ‘aan’, altijd alert. Ieder bloedvlekje is er één te veel en kan grote problemen veroorzaken. Hier zijn we op getraind. Iedere minuut passen wij toe wat we hebben geleerd in de opleiding ‘OK reiniging’ en alle bijscholing die we jaarlijks volgen. Dit is echt belangrijk, de druk is altijd hoog.”

Audits

“Jullie werk en de ongekende bevlogenheid wordt hier in het Catharina ziekenhuis ook écht gezien en gevoeld,” gaat Edwin verder. “Ik hoor hier regelmatig: als we jullie niet hebben, dan zijn we nergens en Hago Zorg is ‘in the house’ dus dan komt het goed. En dat blijkt ook wel. De laatste paar jaar scoren we in onze audits iedere keer een 10! Dan doe je je werk écht met passie en vanuit je hart."❤️

Hago Zorg Infographic Medische Schoonmaak
Hago Zorg is gespecialiseerd in medische schoonmaak van operatiekamers. Jaarlijks maken de gecertificeerde collega’s zo’n 320.000 operatiekamers schoon. Zij worden opgeleid met een specialistische OK-opleiding. Ook voert Hago Zorg structureel -naast de externe audits- OK-audits uit door haar eigen Adviseurs Kwaliteit, Controle en Veiligheid. Hiermee wordt de hoogste mate van patiëntveiligheid geborgd.

Meer blogs

Revant Hago Zorg Samenwerken
De 5 zorgcategorieën

Revant en Hago Zorg: een glimmende samenwerking

Hago Zorg maakt vanaf 2019 schoon bij Revant. Het contract werd via een marktuitvraag verkregen en het schoonmaakprogramma was vooraf vastgesteld. Maar zowel Revant als Hago Zorg hadden nog wat wensen. En die spraken ze uit naar elkaar. Het eindresultaat: een maatwerk schoonmaakprogramma dat beter past bij de locatie zónder kostenstijging.
26-10-2023
2 min.
Vivianne Zeestraten Zorgcategoriemanager Ouderenzorg Hago Zorg 2023
De 5 zorgcategorieën

De ouderenzorg toekomstbestendig

Het is een gegeven: het aantal ouderen neemt toe, maar het personeelstekort in de zorg is onveranderd hoog. En dit zal de komende jaren niet verbeteren. De zorg moet anders georganiseerd worden. Vivianne Zeestraten, Zorgcategoriemanager Ouderenzorg, deelt waar zij in gelooft.
12-10-2023
2 min.
Ter Weel Ondersteuning Corona
De 5 zorgcategorieën

In de actie bij Zorggroep Ter Weel in Krabbendijke

Wat doe je als je zorgorganisatie wordt getroffen door een uitbraak van COVID-19? Waarbij in zeer korte tijd niet alleen een groot deel van de cliënten positief test, maar ook je medewerkers? Dan zit je met je handen in haar. Voor even. Want Zorggroep Ter Weel en Hago Zorg vormen samen een geoliede machine. Er werd meteen actie ondernomen om deze uitdaging aan te gaan.
31-05-2022
2 min.