10-09-2019

Virtual Reality training cleanroom reiniging

In het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (Maastricht UMC+) worden schoonmaakmedewerkers van Hago Zorg middels Virtual Reality (VR) getraind om cleanrooms te reinigen. Door de inzet van VR krijgen de deelnemers inzicht in met name het tempo en de richting waarin gewerkt moet worden.

Cleanroom
Een cleanroom, ook wel stof- en kiemarme ruimte genoemd, is speciaal ontworpen om besmetting van het product(proces) of het onderzoek wat daar plaatsvindt te voorkomen, te beperken, maar bij voorkeur uit te sluiten. Cleanrooms worden bij Hago Zorg gereinigd conform de wettelijke Current Good Manufacturing Practive (GMP) regelgeving. Om een goede reiniging te garanderen, besteden wij veel aandacht aan het opleiden van onze medewerkers. Hiervoor werken wij samen met verschillende partijen op het gebied van farmaceutische reiniging. Voor de training cleanroom reiniging werken wij samen met Alpheios, een zusterbedrijf.

De training
De training bestaat uit theorie en praktijk. In het theorie onderdeel leren de schoonmaakmedewerkers o.a. wat een cleanroom is, waarom de cleanroom nauwkeurig schoongemaakt wordt en hoe het schoonmaakprogramma conform de protocollen eruit ziet. Daarnaast wordt aandacht besteed aan gedragsregels en bewegingsvormen. Tijdens het praktijkonderdeel gaan de schoonmaakmedewerkers zelf aan de slag met de VR-bril. De training wordt afgesloten met een theorie examen.

Trainer Sharon Gisberts van Alpheios: 'Het is enorm belangrijk dat de medewerkers werkzaam in een cleanroom weten wat ze moeten doen. Wanneer het schoonmaakwerk niet op de juiste manier gebeurt, kan het productieproces van de cleanroom compleet in gevaar lopenDaarom bestaat de training naast theorie ook uit een praktijkonderdeel met VR. De VR-bril neemt de medewerker mee in een cleanroom die gereinigd moet worden. Na het reinigen van de virtuele cleanroom bekijkt de medewerker wat hij goed heeft gedaan en wat anders moet. Op deze manier worden medewerkers optimaal opgeleid.'

In het Maastricht UMC+ volgden vijf medewerkers van Hago Zorg deze training. Agnus Pronck, schoonmaakmedewerker van Hago Zorg, was zeer enthousiast over de training: 'Ik vond het een erg leuke en goede manier om te oefenen. Vooral omdat ik ook kan terugkijken of er verbeterpunten zijn. Ik weet nu hoe ik goed in de cleanroom kan werken. Van tevoren zie ik hoe de omgeving eruit ziet. Zo kom ik niet voor verrassingen te staan en ben ik goed voorbereid.’’ 

 

 

Meer weten?

Vraag het Jasper

Als Zorgcategoriemanager Academische ziekenhuizen voorzie ik onze klanten van professioneel advies. We kijken hoe wij zorgprocessen maximaal kunnen ondersteunen. Persoonlijk contact en oprechte aandacht zorgen voor een goede samenwerking, efficiënte werkindeling en optimale dienstverlening.

Stuur een bericht
Deel dit artikel: