Verhalen uit de praktijk

10-09-2019

Zorgondersteunende taken in het ziekenhuis

In het Catharina Ziekenhuis werken zo'n 200 collega's van Hago Zorg. Naast schoonmaakwerkzaamheden voeren zij ook zorgondersteunende taken uit. Klantmanager Edwin Kuijpers en teammanager Anja Duijmelinck vertellen hierover.

"De zorgondersteunende taken bestaan onder andere uit het aanvullen van de patiëntkamers, verbandkamer en van de was, het schoonmaken van apparatuur, het patiëntvervoer en het wegen van patiënten bij dialyse. Verder spoelen we de beademingsapparatuur van de Intensive Care (IC), waarbij het apparaat geheel uit elkaar moet, en wassen we verpleegkundige materialen. Daarnaast werken we op de kraamafdeling waar we onder andere de materialen op de patiëntkamer en karren aanvullen met medische hulpmiddelen voor de bevalling. Ook zetten onze schoonmaakmedewerkers de conferentieruimtes klaar voor vergaderingen."

Op de IC
Schoonmaakmedewerker Pasti Blankenberg werkt al twaalf jaar als in het Catharina Ziekenhuis en legt uit wat haar werkzaamheden zijn op de Intensive Care (IC).
"We werken op een vaste plek op de IC om zo de patiënten en de zorgprofessionals te kennen en te weten wat ze specifiek nodig hebben. Communicatie is hier zeer belangrijk." Aan beide kanten van Pasti’s kar liggen in bakken de zorgmaterialen. Pasti vult deze materialen aan op de IC-kamers, ze weet precies waarvoor alle materialen worden gebruikt. "De materialenkar vind ik het meest leuke en uitdagende van mijn werk."

Bedplaats
De schoonmaakmedewerkers hebben één specifieke en belangrijke taak. Als een patiënt ontslagen wordt, naar de OK gaat of overlijdt, moet de bedplaats worden schoongemaakt voor een nieuwe patiënt. Hierbij maken ze alle apparaten schoon, halen de bekabeling los, leggen deze zorgvuldig op het kastje en dweilen de vloer.

 

Broodkar
Op de IC verzorgt schoonmaakmedewerker Arminda Stabel de broodkar en bestellingen voor het eten en drinken van de patiënten. Vooraf overleggen de zorgprofessionals wat de patiënt mag eten en Arminda kiest de gerechten uit. De zorgprofessionals delen zelf het eten uit en Arminda ruimt het daarna weer op. "Ik bestel het eten voor de patiënten. Op een lijst staat per patiënt wat ze mogen eten. Wanneer dit niet zo is, ga ik bij de patiënt langs om te vragen wat zij willen eten. Mocht de communicatie lastig zijn, vraag ik het aan de aanwezige zorgprofessional."

Samenwerking
De zorgprofessionals en de schoonmaakmedewerkers zijn zeer goed op elkaar ingesteld. "Wij waarderen de zorgprofessionals heel erg en zij ons ook. Wij worden echt als een deel van het team gezien. We bespreken duidelijk de werkzaamheden, drinken samen even koffie en tijdens ziekte of vakantie laat de zorg altijd iets van zich horen. Zelfs als er een cadeau aan de zorgprofessionals wordt gegeven, krijgen wij die ook," vertelt Pasti. Ook klantmanager Edwin is zeer lovend over de samenwerking met de zorg in het Catharina Ziekenhuis: "De schoonmaakmedewerkers worden helemaal opgenomen op de afdeling, van cursussen tot werkzaamheden toe. Dat is ook ons streven."

Meer weten?

Vraag het Sjoerd

Als Zorgcategoriemanager Ziekenhuizen adviseer ik over innovatieve dienstverleningsmodellen met als doel de zorg maximaal te ondersteunen. Ik streef ernaar onze dienstverlening zo in te richten dat de talenten van onze schoonmaakmedewerkers optimaal ingezet worden.

Neem contact op
Deel dit artikel: