30-01-2020

Zorgondersteuning in het ziekenhuis

In het Catharina Ziekenhuis werken zo'n 200 collega's van Hago Zorg. Naast schoonmaakwerkzaamheden voeren zij ook zorgondersteunende taken uit. Klantmanager Edwin Kuijpers en teammanager Anja Duijmelinck vertellen over de samenwerking.

"De zorgondersteunende taken die wij uitvoeren in het Catharina Ziekenhuis zijn heel divers en vragen om een goede samenwerking met de zorg. We wegen patiënten bij dialyse, vullen patiëntkamers en de verbandkamer aan, maken apparatuur schoon maar ook patiëntvervoer behoort tot onze taken. Daarnaast spoelen we de beademingsapparatuur van de Intensive Care (IC), wassen we verpleegkundige materialen en op de kraamafdeling zorgen we onder andere voor bevoorrading van materialen en medische hulpmiddelen voor een bevalling. Tot slot zetten onze schoonmaakmedewerkers de conferentieruimtes klaar voor vergaderingen."

Op de IC
Schoonmaakmedewerker Pasti Blankenberg werkt al twaalf jaar als het Catharina Ziekenhuis en vertelt over haar werk op de IC. "We werken op een vaste plek op de IC, zodat we weten wie de zorgprofessionals zijn en wat ze nodig hebben. Communicatie is hier zeer belangrijk." Pasti laat de materialenkar zien met alle benodigdheden voor de zorg. Ze vult de voorraden aan op de kamers en weet precies wat alles is. "De materialenkar vind ik het meest leuke en uitdagende van mijn werk."

Bedplaats
Als een patiënt ontslagen wordt, naar de OK gaat of overlijdt, moet de bedplaats worden schoongemaakt voor een nieuwe patiënt. De schoonmaakmedewerkers maken álles schoon: de bedplaats en de bijbehorende apparatuur en bekabeling.

 

Eten en drinken voor de patiënten
Schoonmaakmedewerker Arminda Stabel is op de IC verantwoordelijk voor het bestellen van eten en drinken voor de patiënten. De zorgprofessionals besluiten wat de patiënt mag eten en Arminda kiest de gerechten uit. "Ik bestel het eten voor de patiënten. Op een lijst staat per patiënt wat ze mogen eten. Wanneer dit niet zo is, ga ik bij de patiënt langs om te vragen wat zij willen eten. Mocht de communicatie lastig zijn, vraag ik het aan de aanwezige zorgprofessional."

Samenwerking met de zorg
De zorgprofessionals en de schoonmaakmedewerkers zijn zeer goed op elkaar ingespeeld. "Wij waarderen de zorgprofessionals heel erg en zij ons ook. Ze beschouwen ons echt als een lid van hun team. Met elkaar maken we werkafspraken, drinken we even koffie en tijdens ziekte of vakantie laat de zorg altijd iets van zich horen. Zelfs als er een cadeau aan de zorgprofessionals wordt gegeven, krijgen wij die ook," vertelt Pasti. Ook klantmanager Edwin is zeer lovend over de samenwerking met de zorg in het Catharina Ziekenhuis: "De schoonmaakmedewerkers worden helemaal opgenomen in het zorgteam. Van cursussen tot werkzaamheden. Dat is tot slot ook ons streven: één met de zorg."

Meer weten?

Vraag het Sjoerd

Als Zorgcategoriemanager Ziekenhuizen adviseer ik over innovatieve dienstverleningsmodellen met als doel de zorg maximaal te ondersteunen. Ik streef ernaar onze dienstverlening zo in te richten dat de talenten van onze schoonmaakmedewerkers optimaal ingezet worden.

Neem contact op
Deel dit artikel: