Hago Zorg Smart Logistics 01
11-04-2023

Nu al indrukwekkend resultaat van pilot Slimme Logistiek

Hand in hand voor een betere wereld. Eén van de beloftes binnen de strategische thematiek die Hago Zorg claimt. Sjoerd Dijkstra, directeur Marketing, Innovatie en Commercie a.i. bij Hago Zorg, deelt de eerste resultaten van een in januari gestarte pilot. “Vanuit de werkgroep Milieu & Duurzaamheid hebben we verschillende acties bepaald. Inmiddels voeren we al maanden onderzoek uit met als doel het aantal leveringen van schoonmaakmiddelen en materialen te minimaliseren. En daarmee dus onze CO² uitstoot te verlagen. Dit onderzoek doen we samen met ons zusje Alpheios. De eerste resultaten beloven heel wat. En dat bedoel ik positief!”

Over de pilot

“Je moet ergens beginnen”, gaat Sjoerd verder. “We selecteerden vanuit verschillende zorgcategorieën en regio's drie klanten: GGZ instelling Arkin, Ouderenzorgorganisatie Coloriet en Academisch ziekenhuis Radboudumc. We brachten de frequentie, de bestelhistorie én de inhoud van de leveringen in kaart. Door nieuwe procesafspraken op deze locaties (onder andere op basis van data-analyses van de bestelhistorie), door het sturen op bestelgedrag én optimaal voorraadbeheer zien we nu al een veelbelovend resultaat. Namelijk een gemiddelde reductie van het aantal leveringen van -47% ten opzichte van 2021 over dezelfde periode.”

De cijfers

"Concreet hebben we 375 fysieke leveringen gereduceerd. Als je hiervan een inschatting maakt met de CO² milieubarometer als vertrekpunt, dan zie je mooie cijfers. En kunnen we een voorzichtige inschatting maken dat we zo’n 7.500 kilometer hebben vermeden. Dat staat voor zo’n 5.685 kg CO² reductie.

Alle learnings gebruiken we om ons proces verder te optimaliseren en om te zetten naar een betere werkwijze voor heel Hago Zorg. Met kleine wijzigingen en extra focus valt er nog veel meer te behalen, daar zijn we van overtuigd", sluit Sjoerd af. “Met dit soort kleine initiatieven gaan we echt ‘Hand in hand voor een betere wereld’. Ik word er blij van!”

Smart Logistics Slimme Logistiek Hago Zorg

Meer blogs

Best Practice Award Hago Zorg 1
Innovatieve dienstverlening

Van schoonmaken naar samen zorgen

In 2031 zal het tekort aan zorgpersoneel naar verwachting oplopen naar 135.000 werknemers. De oplossing lijkt eenvoudig: er moet meer personeel bij. “Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn,” vertelt Peter Paul Wiegmans, algemeen directeur Hago Zorg.
12-01-2024
1 min.
Hago Zorg Maasstad Ontzorg De Zorg 1
Innovatieve dienstverlening

Pilot 'Ontzorg de Zorg': de zorg krijgt tijd terug

Het Maasstad Ziekenhuis en Hago Zorg werken al ruim 30 jaar samen. Samen zagen we dat de taakverdeling tussen zorg en schoonmaak efficiënter kon. Dit inzicht leidde tot de pilot Ontzorg de Zorg. De zorgprofessional heeft 45 minuten extra per dag en beoordeelt de pilot met een 8,3!
29-03-2022
2 min.
Lotte Huizinga Business Proces Analist Hago Zorg 1
Innovatieve dienstverlening

Innovaties van morgen door (afstudeer)onderzoeken Technische bedrijfskunde bij Hago Zorg

Het is te makkelijk om enkel cijfers voor waarheid aan te nemen. Het is zoveel meer. Alleen dan ontdek je de kansen die morgen omgezet kunnen worden in spraakmakende innovaties!
04-11-2021
2 min.