Banner Taal Is De Motor
13-10-2017

Taal is de motor, in welke sector je ook werkt

Wanneer je een taalachterstand hebt brengt dit grote gevolgen met zich mee. Anderhalf miljoen Nederlanders hebben moeite met communiceren in het Nederlands. Zowel in privésituaties als op de werkvloer.

Banner Taal Is De Motor

En ongeveer de helft van deze Nederlanders heeft een baan. De beheersing van het Nederlands is voor het werk en het meedoen in de samenleving van groot belang. Wanneer medewerkers de taal goed beheersen, zullen zij niet alleen productiever, gezonder en zich veiliger voelen maar ook met meer plezier werken. Daarbij kunnen zij actiever meedoen in de samenleving, waardoor zij een sociale kring kunnen opbouwen.

De Nederlandse taal is in de schoonmaak van levensbelang
Bij schoonmaakorganisaties die zich richten op brede, gespecialiseerde dienstverlening binnen de zorgmarkt, begrijpen als geen ander dat zorgorganisaties hun handen vol hebben aan hun kernactiviteit: de zorg voor patiënten en bewoners. Schoonmaak en hygiëne zijn in zorgorganisaties – meer dan waar ook – van levensbelang. Schoonmakers spelen daarom een belangrijke rol in het voorkomen van verspreiding van virussen en bacteriën. Hiervoor is specialistische kennis nodig en om deze kennis op te kunnen doen is het van groot belang dat onze schoonmakers de Nederlandse taal beheersen. Daarnaast is het, juist in een zorgomgeving, van belang dat medewerkers de situatie waar zij schoonmaken goed kunnen inschatten. Hiervoor is het belangrijk om de Nederlandse taal beheersen – denk aan het lezen van protocollen en procedures die vereist zijn om een ruimte op de juiste manier schoon te maken.

Wat kun je als werkgever doen?
Spreek samen af dat er alleen op de werkvloer in het Nederlands gesproken wordt; Ga een gesprek in het Nederlands tijdens de koffiepauze; Spreek je collega aan wanneer hij/zij niet in het Nederlands communiceert; Daarnaast kun je als werkgever een opleiding Nederlands aanbieden, zodat zij de taal machtig worden.

Door dagelijks aandacht te besteden aan het spreken van de Nederlandse taal en het bieden van opleidingsmogelijkheden kun je bijdragen aan de taalontwikkeling van je medewerkers. Hoe meer bedrijven en branches meedoen met het Taalakkoord des te meer Nederlanders de taal gaan beheersen. Jij wilt toch ook jouw medewerkers naar een hoger niveau tillen?

Hago Zorg is vanaf het begin bij het Taalakkoord betrokken geweest. Taal is ontzettend belangrijk, ook voor onze medewerkers, want taal helpt je vooruit. Niet alleen in je dagelijkse werk, maar ook privé zorgt taal voor de brug tussen wat zich afspeelt in jouw wereld en de wereld om jou heen.

 

Meer nieuws

Hago Zorg Mantelzorg 1
Goed werkgeverschap

Petje af voor alle mantelzorgers

1 min.
Mbo 2 Facilitair Zorgondersteuning Hago Zorg
Onze mensen, Goed werkgeverschap

11 collega's geslaagd voor MBO 2 opleiding Facilitair Zorgondersteuning

1 min.
Hartstikke Goed Award Hago Zorg 1
Onze mensen, Goed werkgeverschap

HARTstikke GOED Awards bij Hago Zorg

< 1 min.