TOP Academie

Hoe geef je jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om toch een werkplek te vinden? Dat was de vraag waarover wij ons, samen met Learn2Work, tijdenlang bogen. De oplossing zagen we in een formule waarin we ze opleiden en vervolgens laten uitstromen naar een baan. Het idee voor de TOP Academie was geboren.

Van jongere met een afstand tot de arbeidsmarkt tot gediplomeerd schoonmaker. In de specialistische opleiding van de TOP Academie doen leerlingen ervaring op en leren ze in de praktijk. Met een win-winsituatie tot gevolg: gegarandeerde (werk)plekken voor jongeren met de skills waar werkgevers naar op zoek zijn. Deze unieke formule is het resultaat van een ketenbrede samenwerking tussen het praktijkonderwijs, opdrachtgever en opdrachtnemer. Het doel van de TOP Academie is om leerlingen te laten uitstromen naar een baan bij een van deelnemende bedrijven. Met de TOP Academie worden jongeren vanuit het Voortgezet Speciaal Onderwijs, Praktijkonderwijs, VMBO en MBO beter voorbereid op de stap naar werk.

VIP Vakmanschap, Interactie En Plezier

Fijne kneepjes van het vak

Bedrijven en scholen schrijven samen het onderwijsprogramma waardoor lessen afgestemd zijn op de wensen en behoeften van bedrijven en branches. Daarnaast worden de lessen op de werkvloer gegeven door de medewerkers van bijvoorbeeld Hago Zorg. Daardoor ontwikkelen jongeren vak- en werknemersvaardigheden sneller. De fijne kneepjes van het vak leren ze van ervaren leermeesters uit de branche tijdens hun praktijkstage op de werkvloer. Een groot voordeel voor leerlingen van de TOP Academie is de baangarantie die ze krijgen. Wanneer een leerling de basismodule heeft behaald, bieden we een ontwikkeltraject aan. De TOP Academie levert ons dus iets heel waardevols op: volwaardige collega’s en enthousiaste medewerkers. ‘Ik ben met open armen ontvangen bij Hago Zorg en krijg goede begeleiding. Het voelt fijn me te ontwikkelen en een nieuwe omgeving te leren kennen,’ aldus Naomi die in het Maasstad Ziekenhuis deelneemt aan de Top Academie.

TOP Academie
TOP academie in de zorg

De eerste TOP Academie werd door Learn2Work en Hago Zorg opgericht in het Erasmus Medisch Centrum. Schoonmaken in een ziekenhuis is van levensbelang. Niet alleen om de kans op infecties te minimaliseren, maar in een schone omgeving kunnen mensen ook aangenamer verblijven en beter herstellen of genezen. Het is dus ontzettend belangrijk dat het schoonmaken van ziekenhuizen zo secuur mogelijk gebeurt. Om dit te doen, is goed opgeleid personeel nodig. En juist het vinden van goed opgeleide medewerkers is erg lastig.

Van basis naar specialisatie

De leerlingen van de TOP Academie krijgen een basisopleiding in de module gezondheidszorg. Het eerste jaar leren ze de basis, het tweede jaar hebben ze de kans om zich te specialiseren. Bijvoorbeeld in vloerenschoonmaak, beddenreiniging of voeding. Aan het einde van de rit zijn deze jongeren zelf ervaren vakmensen geworden. En omdat zij binnen de TOP Academie de kans hebben gekregen om verschillende erkende branchecertificaten en -diploma’s te behalen, kunnen zij dit ook aan de branche laten zien. Zo geeft de TOP Academie deze jongeren perspectief op werk.

Locaties TOP Academie

Vanuit de dochterbedrijven van Vebego zijn de volgende TOP Academies opgericht.

  • Rotterdam: Erasmus MC & Hago Zorg
  • Rotterdam: Maasstad Ziekenhuis & Hago Zorg
  • Dordrecht: Albert Schweitzer & Hago Zorg
  • Delft: Reinier de Graaf Gasthuis & Hago Zorg
  • Rotterdam: Ahoy & Hago
De TOP Academie

Een initiatief van