Samenwerking Corona 8
03-12-2021

De kracht van het collectief tijdens de coronacrisis

Het is maart 2020. De druk op de zorg in de ziekenhuizen blijft toenemen. Het is de eerste golf van de pandemie. Zo ook in het Erasmus MC. Het beeld? Snel volstromende IC’s én in haast gecreëerde cohortafdelingen waar coronapatiënten verzorgd worden door artsen en verpleegkundigen. Naast de op volle toeren draaiende gezondheidszorg draait ook de schoonmaakdienst in het ziekenhuis overuren. Alle afdelingen moesten immers grondig en volgens protocol worden gereinigd dus ook gedesinfecteerd. Hago Zorg levert deze schoonmaakdiensten in het Erasmus MC.

Hét capaciteitsvraagstuk

De medewerkers van Hago Zorg staan op dat moment 24 uur paraat in het ziekenhuis en zorgen voor een schone en hygiënische omgeving voor patiënten en de medewerkers van het ziekenhuis. Bart Klootwijk, Operationeel Directeur bij Hago Zorg, over die situatie: “Geloof me, het was een gekkenhuis. Door de enorme snelle 24/7 opschaling van de reinigingswerkzaamheden nam de vraag naar extra schoonmaakdiensten enorm toe. Dus ook naar onze schoonmakers. Hago Zorg kwam op dat moment letterlijk handen tekort. We moesten alle zeilen bijzetten. Op dat moment wisten we natuurlijk nog niets over de duur van de pandemie. En hoe besmettelijk dit virus was. Ook onze eigen medewerkers konden ziek worden. Alle factoren hebben ons al vroeg in de pandemie doen besluiten naar hét capaciteitsvraagstuk te kijken. Waar halen we zo snel mogelijk gekwalificeerde schoonmakers vandaan?“

Hulptroepen

Zo druk het was in de zorg, zo rustig werd het in de entertainmentbranche. Bij Hago Nederland (zusterbedrijf van Hago Zorg) kwamen mensen juist thuis te zitten. Jacco Sondaar, (toen nog) locatieverantwoordelijke van Hago Nederland bij Rotterdam Ahoy: “Onze medewerkers wilden graag aan de slag. Op z’n Rotterdams de mouwen opstropen en zich dienstbaar maken voor het algemeen belang in de samenleving, de zorg, maar konden dat tijdelijk niet bij Rotterdam Ahoy door de lockdown. Bart nam contact op met mij om te kijken of we hen onder meer in het Erasmus MC konden plaatsen. Zo konden mijn medewerkers een bijdrage leveren aan een zo veilig mogelijke werkomgeving. Ook ik voelde mij geroepen om te ondersteunen en kon mij in deze periode dienstbaar maken binnen de GGZ.”

Goed beslagen ten ijs

Van schoonmaakdienstverlening binnen Ahoy naar een inzet binnen het Erasmus MC. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En dan niet zomaar schoonmaken, maar protocollaire desinfectie schoonmaak binnen een ziekenhuis. Dat is andere koek. Hoewel de medewerkers van Hago Nederland graag aan het werk wilden bij het ziekenhuis, was het belangrijk dat zij goed beslagen ten ijs kwamen. Cynthia Smit, HR Directeur Hago Zorg, vertelt: “We vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich zeker én veilig voelen tijdens hun werk. Een training op de werkvloer en goede begeleiding draagt daar aan bij. Met behulp van training (zelfs al voordat mensen op een locatie geplaatst werden), onze online instructiefilmpjes én begeleiding op de werkvloer door o.a. onze kwaliteitsmedewerkers, konden de medewerkers van Hago Nederland het werk op de juiste manier uitvoeren én stonden ze steviger in hun schoenen tijdens het schoonmaken op de isolatie-gebieden zoals cohortafdelingen.” Jacco: “In Rotterdam Ahoy bereidden wij de medewerkers al voor op desinfectieprotocollen, diverse basisinstructies en hadden zo een team van medewerkers geformeerd die 24 uur per dag paraat stonden om instant inzetbaar te zijn bij verdere opschaling, waar dan ook in de omgeving Rotterdam. Jacco: Ik kreeg zulke trotse zelfverzekerde medewerkers te zien die blij waren een persoonlijke bijdrage te kunnen leveren. Trouwens, ze zijn ook fantastisch opgevangen voor Hago Zorg en het personeel van Erasmus MC. Ze behoorden gelijk tot de ‘familie’. Dat was top!”

Angst en trots

“Eerlijk is eerlijk, ook ik vond het spannend om een overstap te maken,“ vertelt schoonmaakmedewerker van Hago Nederland Kissi Tourai. “Op zo’n moment in een ziekenhuis gaan werken…. Misschien kon ik wel ziek worden? Maar als ik nu terugkijk ben ik zo blij dat ik mijn steentje heb bijgedragen. Ik ben trots op mezelf en heb echt zoveel geleerd op verschillende vlakken, ben zelf ook echt gegroeid.”

Evie van der Jagt, Klantmanager van Hago Zorg bij het Erasmus MC, maakte al eerder samen met Cesar Oliveira, schoonmaakmedewerker van Hago Nederland, een vlogje over de samenwerking. Bekijk het hier.

Samenwerking Corona 3
Angst en trots

“Eerlijk is eerlijk, ook ik vond het spannend om een overstap te maken,“ vertelt schoonmaakmedewerker van Hago Nederland Kissi Tourai. “Op zo’n moment in een ziekenhuis gaan werken…. Misschien kon ik wel ziek worden? Maar als ik nu terugkijk ben ik zo blij dat ik mijn steentje heb bijgedragen. Ik ben trots op mezelf en heb echt zoveel geleerd op verschillende vlakken, ben zelf ook echt gegroeid.”

Evie van der Jagt, Klantmanager van Hago Zorg bij het Erasmus MC, maakte al eerder samen met Cesar Oliveira, schoonmaakmedewerker van Hago Nederland, een vlogje over de samenwerking. Bekijk het hier.

Samenwerking, een krachtig collectief

Hago Zorg en Hago Nederland zijn blij met de goede samenwerking tijdens de coronacrisis. Beide bedrijven, alle betrokken medewerkers en onze opdrachtgever Erasmus MC kijken zeer tevreden terug op de flexibele aanpak in deze roerige periode.

Goed om te weten: nog steeds wordt er binnen Hago Zorg op diverse locaties gebruik gemaakt van medewerkers van Hago Nederland in het kader van Covid werkzaamheden.

Samenwerking Corona 2
Samenwerking Corona 1
Samenwerking Corona 5

Meer blogs

Revant Hago Zorg Samenwerken
De 5 zorgcategorieën

Revant en Hago Zorg: een glimmende samenwerking

Hago Zorg maakt vanaf 2019 schoon bij Revant. Het contract werd via een marktuitvraag verkregen en het schoonmaakprogramma was vooraf vastgesteld. Maar zowel Revant als Hago Zorg hadden nog wat wensen. En die spraken ze uit naar elkaar. Het eindresultaat: een maatwerk schoonmaakprogramma dat beter past bij de locatie zónder kostenstijging.
26-10-2023
2 min.
Vivianne Zeestraten Zorgcategoriemanager Ouderenzorg Hago Zorg 2023
De 5 zorgcategorieën

De ouderenzorg toekomstbestendig

Het is een gegeven: het aantal ouderen neemt toe, maar het personeelstekort in de zorg is onveranderd hoog. En dit zal de komende jaren niet verbeteren. De zorg moet anders georganiseerd worden. Vivianne Zeestraten, Zorgcategoriemanager Ouderenzorg, deelt waar zij in gelooft.
12-10-2023
2 min.
Ter Weel Ondersteuning Corona
De 5 zorgcategorieën

In de actie bij Zorggroep Ter Weel in Krabbendijke

Wat doe je als je zorgorganisatie wordt getroffen door een uitbraak van COVID-19? Waarbij in zeer korte tijd niet alleen een groot deel van de cliënten positief test, maar ook je medewerkers? Dan zit je met je handen in haar. Voor even. Want Zorggroep Ter Weel en Hago Zorg vormen samen een geoliede machine. Er werd meteen actie ondernomen om deze uitdaging aan te gaan.
31-05-2022
2 min.