Efficiënter Werken
Vivianne Zorgcategoriemanager Ouderenzorg

Vraag het Vivianne

Als Zorgcategoriemanager Ouderenzorg streef ik naar kennisbundeling en samen ontwikkelen van innovatieve concepten. Het gaat om meer dan zorg en verzorgen. Namelijk oprechte aandacht en er écht zijn voor bewoners.

09-01-2020

Efficiënter werken bij Sevagram

Steeds vaker is bij zorgorganisaties het grote vraagstuk hoe ze als organisatie nóg efficiënter kunnen functioneren om het personeelstekort te beperken. Dat vraagt om juiste inzichten in functionaliteit en uitvoering van taken van zorgmedewerkers. Eén van de manieren om inzicht te krijgen, is het door ons laten afnemen van een Multi Moment Opname (MMO)

Uitkomsten MMO

Een MMO is een tijdsstudie die achterhaalt welke taken door wie én wanneer op een afdeling worden uitgevoerd. De resultaten waren een eyeopener vertelt Malou, teammanager zorg bij Sevagram: "Nu hebben we zwart op wit dat sommige taken niet goed verdeeld zijn en dat zorgmedewerkers mogelijk niet goed weten wat ze moeten doen. De noodzaak wordt voor mij dan groter om dit goed aan te pakken. Toch zijn de uitkomsten ook een bevestiging dat meerdere taken ook daadwerkelijk door de juiste zorgmedewerkers worden uitgevoerd en dat ik op de goede weg ben met de veranderingen die ik wil doorvoeren. We hebben de resultaten eerst met het team besproken en vervolgens een aantal inefficiënte zaken opgepakt. Zo hebben we extra karren aangeschaft voor efficiënt lopen, zorgondersteuners hebben we gekoppeld aan vaste diensten en taken én de afstemmingsmomenten zijn duidelijker in kaart gebracht."

Veranderingen waarborgen

De MMO is uitgevoerd door Assist Zorgondersteuning, onderdeel van Hago Zorg. Samen met Sevagram zijn de uitkomsten maximaal gebruikt om de zorgondersteuning in te zetten. Er werden bij Sevagram meer zorgondersteuners aangenomen en minder verpleegkundigen ingezet. Malou: "We zijn goed geadviseerd in het werkproces en de functieprofielen. Ook was Assist Zorgondersteuning een aanjager in het doorpakken van veranderingen. Ze hielpen mij om de veranderingen goed in perspectief te zetten."

Meer blogs

Best Practice Award Hago Zorg 1
Innovatieve dienstverlening

Van schoonmaken naar samen zorgen

In 2031 zal het tekort aan zorgpersoneel naar verwachting oplopen naar 135.000 werknemers. De oplossing lijkt eenvoudig: er moet meer personeel bij. “Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn,” vertelt Peter Paul Wiegmans, algemeen directeur Hago Zorg.
12-01-2024
1 min.
Hago Zorg Smart Logistics 01
Innovatieve dienstverlening

Nu al indrukwekkend resultaat van pilot Slimme Logistiek

Hand in hand voor een betere wereld. Eén van de beloftes binnen de strategische thematiek die Hago Zorg claimt. Sjoerd Dijkstra, directeur Marketing, Innovatie en Commercie a.i. bij Hago Zorg, deelt de eerste resultaten van een in januari gestarte pilot.
11-04-2023
1 min.
Hago Zorg Maasstad Ontzorg De Zorg 1
Innovatieve dienstverlening

Pilot 'Ontzorg de Zorg': de zorg krijgt tijd terug

Het Maasstad Ziekenhuis en Hago Zorg werken al ruim 30 jaar samen. Samen zagen we dat de taakverdeling tussen zorg en schoonmaak efficiënter kon. Dit inzicht leidde tot de pilot Ontzorg de Zorg. De zorgprofessional heeft 45 minuten extra per dag en beoordeelt de pilot met een 8,3!
29-03-2022
2 min.