NPS +41: trots op onze klanten en hun tevredenheid
Facilitaire Ondersteuning Dienstverlening Hago Zorg
Sjoerd Zorgcategoriemanager Ziekenhuizen

Meer weten?

Zorgcategoriemanager Ziekenhuizen Sjoerd Dijkstra helpt je graag!

16-12-2019

Hago Zorg ondersteunt helicrew MCL

In Nederland hebben we 4 traumahelikopters en 2 SAR-helikopters. Het helidek van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is 24 uur per dag en 7 dagen in de week open. Hago Zorg biedt facilitaire ondersteuning aan de helicrew als Helidek Assistant (HDA).

Positieve impact

Gezonde spanning heerst er wanneer de telefoon van de HDA rinkelt. Via een vooraankondiging hoort de HDA wanneer de helikopter komt en het aantal inzittenden. De dienstdoende HDA begeeft zich zo snel mogelijk naar het MCL. HDA Sjanie van den Berg: “Tijdens mijn dienst ben ik altijd dicht bij het MCL en is het afwachten tot ik een vooraankondiging krijg. Vol adrenaline stap ik binnen 10 minuten het helidek op. In veiligheidskleding en voorzien van gehoorbescherming ontvang ik samen met de Helikopter Landings Opzichter (HLO) de helikopter.”

 

Primaire taak van de HDA is het ondersteunen van de HLO en het optreden als brandwacht tijdens vliegbewegingen. De HDA staat stand-by om in het geval van een calamiteit de brandblusoperatie uit te voeren. Naast veiligheid zorgt de HDA voor opvang van de inzittenden. “Zodra de helikopter veilig is geland ontferm ik me over de familie van het slachtoffer. Ik begeleid ze naar de spoedeisende hulp of naar de juiste afdeling in het MCL. Een dankbare taak”, aldus Sjanie. Zo brengt de HDA positieve impact op ieder mens in de zorg.

Werken in duo’s

Op het helidek van het MCL landen twee soorten helikopters: SAR-helikopters en traumahelikopters. De helikoptervluchten bestaan uit het ophalen van patiënten en het brengen van patiënten. Wettelijk gezien hoeft er tijdens een landing maar één HLO op het helidek aanwezig te zijn. Het MCL heeft echter besloten om bij voorkeur met één HLO en één HDA op het helidek aanwezig te zijn. Dit besluit is genomen omdat twee mensen tijdens een calamiteit beter kunnen optreden. Daarnaast kunnen zij patiënten begeleiden naar de spoedeisende hulp of afdeling aangezien zij bekend zijn in het MCL.

 

Inmiddels voert het MCL deze diensten zelf uit.

Meer blogs

Altijd Dichtbij
De 5 zorgcategorieën

Pilot Vliegende keep bij Sevagram

Hago Zorg is recent gestart met de pilot Vliegende Keep bij Sevagram in Heerlen. Sevagram is een zorgorganisatie voor ouderen. Op de locaties De Hollehof, Elfershof en de Plataan staan onze schoonmaakmedewerkers de hele dag paraat om zorgprofessionals maximaal te ondersteunen.
10-09-2019
1 min.
Handyman Hago Zorg
De 5 zorgcategorieën

De handyman voor klein onderhoud

Ruimtes in zorginstellingen worden vaak intensief gebruikt. Kleine onderhoudswerkzaamheden zijn dan ook regelmatig noodzakelijk. Zo ook in Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) waar een aantal medewerkers van Hago Zorg als handyman werken.
10-09-2019
1 min.
Veiligheid
De 5 zorgcategorieën

Veiligheid als dagelijks agendapunt

De belangrijkste taak van GGZ-instellingen is het leveren van kwalitatief goede en veilige zorg aan cliënten en bewoners waarbij gastvrijheid niet uit het oog wordt verloren. Als schoonmaakdienstverlener binnen GGZ-instellingen vinden wij het belangrijk om hier op te anticiperen.
07-11-2019
2 min.