Facilitaire Ondersteuning Dienstverlening Hago Zorg
Sjoerd Zorgcategoriemanager Ziekenhuizen

Meer weten?

Zorgcategoriemanager Ziekenhuizen Sjoerd Dijkstra helpt je graag!

16-12-2019

Hago Zorg ondersteunt helicrew MCL

In Nederland hebben we 4 traumahelikopters en 2 SAR-helikopters. Het helidek van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is 24 uur per dag en 7 dagen in de week open. Hago Zorg biedt facilitaire ondersteuning aan de helicrew als Helidek Assistant (HDA).

Positieve impact

Gezonde spanning heerst er wanneer de telefoon van de HDA rinkelt. Via een vooraankondiging hoort de HDA wanneer de helikopter komt en het aantal inzittenden. De dienstdoende HDA begeeft zich zo snel mogelijk naar het MCL. HDA Sjanie van den Berg: “Tijdens mijn dienst ben ik altijd dicht bij het MCL en is het afwachten tot ik een vooraankondiging krijg. Vol adrenaline stap ik binnen 10 minuten het helidek op. In veiligheidskleding en voorzien van gehoorbescherming ontvang ik samen met de Helikopter Landings Opzichter (HLO) de helikopter.”

 

Primaire taak van de HDA is het ondersteunen van de HLO en het optreden als brandwacht tijdens vliegbewegingen. De HDA staat stand-by om in het geval van een calamiteit de brandblusoperatie uit te voeren. Naast veiligheid zorgt de HDA voor opvang van de inzittenden. “Zodra de helikopter veilig is geland ontferm ik me over de familie van het slachtoffer. Ik begeleid ze naar de spoedeisende hulp of naar de juiste afdeling in het MCL. Een dankbare taak”, aldus Sjanie. Zo brengt de HDA positieve impact op ieder mens in de zorg.

Werken in duo’s

Op het helidek van het MCL landen twee soorten helikopters: SAR-helikopters en traumahelikopters. De helikoptervluchten bestaan uit het ophalen van patiënten en het brengen van patiënten. Wettelijk gezien hoeft er tijdens een landing maar één HLO op het helidek aanwezig te zijn. Het MCL heeft echter besloten om bij voorkeur met één HLO en één HDA op het helidek aanwezig te zijn. Dit besluit is genomen omdat twee mensen tijdens een calamiteit beter kunnen optreden. Daarnaast kunnen zij patiënten begeleiden naar de spoedeisende hulp of afdeling aangezien zij bekend zijn in het MCL.

 

Inmiddels voert het MCL deze diensten zelf uit.

Meer blogs

Revant Hago Zorg Samenwerken
De 5 zorgcategorieën

Revant en Hago Zorg: een glimmende samenwerking

Hago Zorg maakt vanaf 2019 schoon bij Revant. Het contract werd via een marktuitvraag verkregen en het schoonmaakprogramma was vooraf vastgesteld. Maar zowel Revant als Hago Zorg hadden nog wat wensen. En die spraken ze uit naar elkaar. Het eindresultaat: een maatwerk schoonmaakprogramma dat beter past bij de locatie zónder kostenstijging.
26-10-2023
2 min.
Vivianne Zeestraten Zorgcategoriemanager Ouderenzorg Hago Zorg 2023
De 5 zorgcategorieën

De ouderenzorg toekomstbestendig

Het is een gegeven: het aantal ouderen neemt toe, maar het personeelstekort in de zorg is onveranderd hoog. En dit zal de komende jaren niet verbeteren. De zorg moet anders georganiseerd worden. Vivianne Zeestraten, Zorgcategoriemanager Ouderenzorg, deelt waar zij in gelooft.
12-10-2023
2 min.
Ter Weel Ondersteuning Corona
De 5 zorgcategorieën

In de actie bij Zorggroep Ter Weel in Krabbendijke

Wat doe je als je zorgorganisatie wordt getroffen door een uitbraak van COVID-19? Waarbij in zeer korte tijd niet alleen een groot deel van de cliënten positief test, maar ook je medewerkers? Dan zit je met je handen in haar. Voor even. Want Zorggroep Ter Weel en Hago Zorg vormen samen een geoliede machine. Er werd meteen actie ondernomen om deze uitdaging aan te gaan.
31-05-2022
2 min.