16-12-2019

Hago Zorg ondersteunt helicrew MCL

In Nederland hebben we 4 traumahelikopters en 2 SAR-helikopters. Het helidek van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is 24 uur per dag en 7 dagen in de week open. Hago Zorg biedt facilitaire ondersteuning aan de helicrew als Helidek Assistant (HDA).

Positieve impact
Gezonde spanning heerst er wanneer de telefoon van de HDA rinkelt. Via een vooraankondiging hoort de HDA wanneer de helikopter komt en het aantal inzittenden. De dienstdoende HDA begeeft zich zo snel mogelijk naar het MCL. HDA Sjanie van den Berg: “Tijdens mijn dienst ben ik altijd dicht bij het MCL en is het afwachten tot ik een vooraankondiging krijg. Vol adrenaline stap ik binnen 10 minuten het helidek op. In veiligheidskleding en voorzien van gehoorbescherming ontvang ik samen met de Helikopter Landings Opzichter (HLO) de helikopter.”

Primaire taak van de HDA is het ondersteunen van de HLO en het optreden als brandwacht tijdens vliegbewegingen. De HDA staat stand-by om in het geval van een calamiteit de brandblusoperatie uit te voeren. Naast veiligheid zorgt de HDA voor opvang van de inzittenden. “Zodra de helikopter veilig is geland ontferm ik me over de familie van het slachtoffer. Ik begeleid ze naar de spoedeisende hulp of naar de juiste afdeling in het MCL. Een dankbare taak”, aldus Sjanie. Zo brengt de HDA positieve impact op ieder mens in de zorg.

Werken in duo’s
Op het helidek van het MCL landen twee soorten helikopters: SAR-helikopters en traumahelikopters. De helikoptervluchten bestaan uit het ophalen van patiënten en het brengen van patiënten. Wettelijk gezien hoeft er tijdens een landing maar één HLO op het helidek aanwezig te zijn. Het MCL heeft echter besloten om bij voorkeur met één HLO en één HDA op het helidek aanwezig te zijn. Dit besluit is genomen omdat twee mensen tijdens een calamiteit beter kunnen optreden. Daarnaast kunnen zij patiënten begeleiden naar de spoedeisende hulp of afdeling aangezien zij bekend zijn in het MCL.

Meer weten?

Vraag het Sjoerd

Als Zorgcategoriemanager Ziekenhuizen adviseer ik over innovatieve dienstverleningsmodellen met als doel de zorg maximaal te ondersteunen. Ik streef ernaar onze dienstverlening zo in te richten dat de talenten van onze schoonmaakmedewerkers optimaal ingezet worden.

Neem contact op

Facilitaire ondersteuning

Naast vakkundig schoonmaken zijn onze medewerkers van waarde voor de afdeling facilitair.

Facilitaire ondersteuning
Deel dit artikel: