Lotte Huizinga Business Proces Analist Hago Zorg 1
Sjoerd Zorgcategoriemanager Ziekenhuizen

Meer weten?

Zorgcategoriemanager Ziekenhuizen Sjoerd Dijkstra helpt je graag!

04-11-2021

Innovaties van morgen door (afstudeer)onderzoeken Technische bedrijfskunde bij Hago Zorg

Het lijkt op het eerste gezicht geen match. Een afstudeeronderzoek van de opleiding Technische Bedrijfskunde bij een organisatie als Hago Zorg. Precies één jaar na haar afstudeeronderzoek bij Hago Zorg begeleidt Lotte Huizinga, inmiddels Business Proces Specialist bij Hago Zorg, vandaag de dag zelf studenten. Waarom? “Onze dienstverlening draait om mensen, letterlijk de handen van onze mensen. Het toevoegen van ‘harde’ data en het loslaten van modellen hierop levert hele mooie inzichten op. Inzichten die de enorme werkdruk voor onze zorgprofessionals kan verlagen,” vertelt Lotte enthousiast.

Kansrijke conclusies

In het afgelopen halfjaar begeleidde Lotte onder andere studenten van de NHL Stenden Hogeschool. Lotte: “De ervaring die ik heb opgedaan die gun ik iedere student van de opleiding Technische Bedrijfskunde. Echt, de wereld van cijfers en mensenwerk in ziekenhuizen komt hier op zijn best samen. En dat blijkt nu ook wel weer.” Zo heeft één van de studenten onderzoek gedaan naar de OK van de toekomst. Hij heeft in kaart gebracht hoe wij als Hago Zorg onze dienstverlening kunnen optimaliseren waarbij operatieassistenten ontzorgd worden. In een simulatieprogramma heeft hij de 12,5 km die zij op een dag lopen nagebootst. “Daarin werd veel duidelijk. De conclusie? Reduceren van verspilling van beweging (en dus tijd) is kansrijk. Processen kunnen dus op basis van deze uitkomsten anders ingericht worden.“

Maar ook onderzoeken naar de logistieke stromen ‘wat gaat er van en naar een OK?’ levert veel op. Het blijkt wel weer dat ieder ziekenhuis dit anders faciliteert en inregelt. Interessant om te zien dat er mogelijkheden zijn om de stromen aan te laten sluiten op de processen op de OK. Zijn er bijvoorbeeld opties om de kilometers die we vanuit verschillende rollen/functies afleggen te combineren in taken?

Overige zorgcategorieën

Bovenstaande onderzoeken hebben plaatsgevonden in verschillende ziekenhuizen. Hago Zorg kent nog drie zorgcategorieën naast de (Academische) ziekenhuizen. Ook in de Ouderenzorg, GGZ en Gehandicaptenzorg zien we dit soort vraagstukken. Maar inmiddels weten we dus ook dat verschillende facetten, bijvoorbeeld het assetmanagement van medische hulpmiddelen, ook door te ontwikkelen zijn voor de andere categorieën. “Nog genoeg werk aan de winkel dus,” onderstreept Lotte. “We gaan op korte termijn dan ook toepassingsmogelijkheden verder onderzoeken.”

Lotte's rol

Dat dergelijke onderzoeken Hago Zorg helpt in de doorontwikkeling van haar dienstverlening staat wel vast. “Het is zo mooi om te zien dat mijn collega Stephan Rendering, Klant Innovatie Specialist bij Hago Zorg, dit al heeft bewezen. Hij is nu bezig om de pijlers uit mijn onderzoek Hygiëne, Onderhoud & Locatie om te zetten naar concrete proposities. Daar word ik heel blij van. Ook van het begeleiden van deze studenten natuurlijk. Ik kan vanuit mijn ervaring hen coachen, motiveren, prikkelen en vooral out-of-the-box laten denken. Het is te makkelijk om enkel cijfers voor waarheid aan te nemen. Het is zoveel meer. Alleen dan ontdek je de kansen die morgen omgezet kunnen worden in spraakmakende innovaties!”

Lotte Huizinga Business Proces Analist Hago Zorg 2

Meer blogs

Ecozuil
Innovatieve dienstverlening

De Ecozuil: duurzaamheid, interactie en doneren voor het Amalia Kinderfonds

Op 10 augustus 2021 opende Hago Zorg in het Radboudumc de Ecozuil. Op een prominente plek in het restaurant worden vanaf nu statiegeldflesjes ingezameld. Een initiatief vanuit Hago Zorg om in eerste instantie het beleid op Milieu & Duurzaamheid kracht bij te zetten. Maar het werd (zoveel) meer.
07-09-2021
4 min.
Slimme Zorgondersteuning
Innovatieve dienstverlening

Track & trace verlaagt de werkdruk voor OK-personeel

“Met deze nieuwe technologische toepassing zijn schoonmakers in staat het primaire proces in de OK te ondersteunen en taken over te nemen van OK-assistenten.” Sjoerd Dijkstra, zorgcategoriemanager van Hago Zorg, zegt het vol overtuiging. “Onze mensen doen de reiniging in de operatiekamer al, en track en trace zorgt ervoor dat ze ook het preparen voor de volgende operatie erbij kunnen doen.”
15-07-2020
2 min.
Efficiënter Werken
Innovatieve dienstverlening

Efficiënter werken bij Sevagram

Steeds vaker is bij zorgorganisaties het grote vraagstuk hoe ze als organisatie nóg efficiënter kunnen functioneren om het personeelstekort te beperken. Dat vraagt om juiste inzichten in functionaliteit en uitvoering van taken van zorgmedewerkers. Eén van de manieren om inzicht te krijgen, is het door ons laten afnemen van een Multi Moment Opname (MMO).
09-01-2020
1 min.