Banner Professionalisering
08-09-2017

Professionalisering via undermanagement

Undermanagement kan organisaties ondersteunen door regie van de schoonmaakactiviteiten over te nemen, waardoor je kostbare tijd kunt besparen. Dit is vooral voor organisaties die nóg niet toe zijn aan een totale uitbesteding van de schoonmaak, maar wel op zoek zijn naar procesverbetering.

Undermanagement kan organisaties ondersteunen door regie van de schoonmaakactiviteiten over te nemen, waardoor je kostbare tijd kunt besparen. Dit is vooral voor organisaties die nóg niet toe zijn aan een totale uitbesteding van de schoonmaak, maar wel op zoek zijn naar procesverbetering. Undermanagement leidt tot professionalisering van de schoonmaak. Om dit te realiseren kun je specifieke opleidingen, werkprogramma’s en specifieke begeleiding geven.

Wat houdt het precies in?
Bij een undermanagementconstructie ligt de aansturing van de eigen dienst medewerkers bij de organisatie waarmee je het traject aangaat. De organisatie blijft wel hiërarchisch verantwoordelijk, om misverstanden te voorkomen is het dan ook belangrijk om goede afspraken te maken. Een undermanagementconstructie kan een tijdelijke constructie zijn met als uiteindelijke doel; de volledige overname van de werkzaamheden. Dat houdt in, dat wanneer een medewerker uit dienst gaat, deze vervangen wordt door een nieuwe medewerker vanuit de partij waarmee je de constructie bent aangegaan.

Wat betekent dit voor je medewerkers?
Wanneer je gebruikmaakt van een undermanagementconstructie krijgen medewerkers vaak te maken met een andere werkmethode, een efficiëntere werkwijze en een bepaalde mate van flexibiliteit. Dit kan natuurlijk vragen oproepen. Om dit voor te zijn is het belangrijk dat er duidelijk wordt aangegeven waarom er een optimalisatie nodig is. Door gerichte trainingen aan te bieden of bijvoorbeeld medewerkers van werkplek te laten wisselen. Op deze manier kunnen zij zich beter voorbereiden op de toekomstige veranderingen. Het voordeel hiervan is: een organisatie die in staat is succesvol te veranderen, is in de toekomst ook eerder bereid zich aan te passen. Daarbij is het van belang om ervoor zorgen dat jouw medewerkers betrokken raken. Zorg dat er geen onderscheid ontstaat tussen de medewerkers van beide partijen. Het zien en behandelen als gelijke zorgen voor samenhorigheid. En zelfs op de langere termijn leidt dit naar een hogere betrokkenheid, loyaliteit en kwaliteit van de geleverde dienstverlening.

Succesvolle undermanagement
Om undermanagement tot een succes te maken is evalueren, een goede en transparante communicatie een vereiste. Zorg dat je contact houdt met de contactpersonen waarmee je de constructie bent aangegaan en je medewerkers. Alleen op deze manier kan er een goede implementatie plaatsvinden.

 

Meer nieuws

Hagozorg SAM UVC Patientenkamer
Innovatieve dienstverlening

Vele (robot) handen maken licht werk

2 min.
Hago Zorg Desinfectierobot Mcl
Innovatieve dienstverlening

Robot desinfecteert voor eerste keer ziekenhuisapotheek in MCL

1 min.
Zorgservice Revolutie Hago Zorg 1
Innovatieve dienstverlening

Terugblik op het congres Zorg Service Revolutie

1 min.