NPS +41: trots op onze klanten en hun tevredenheid
MG 8715
08-09-2022

“Al ben ik de jongste, toch kan ik mijn collega’s iets leren”

Shardha Dharmlal had regelmatig last van haar armen, polsen en onderrug. Die klachten verdwenen toen ze de opleiding tot ergocoach volgde. Ze weet nu hoe ze haar lichaam minder zwaar kan belasten. En ze leerde om collega’s te helpen bij het verbeteren van hun houding. Twee vliegen in een klap dus. 

“Van mijn teamleider kreeg ik het aanbod om VIP-coach te worden”, vertelt Shardha. “Dat daarbij hoort dat je ook ergocoach wordt, wist ik helemaal niet. Ik had me ook niet verdiept in ergonomie. Maar toen ik vorig jaar begon aan de opleiding, werd ik laaiend enthousiast.”  

Wat doet een ergocoach? 

Bij schoonmaakwerk gebruik je je lichaam de hele tijd. Daardoor kun je lichamelijke klachten krijgen. Een ergocoach bekijkt of je je lichaam slimmer kunt gebruiken. En geeft je tips om je werk makkelijker vol te houden en minder vermoeid te raken. 

Afwisselend en dichterbij “In een kleine groep kregen we theorie- en praktijklessen. Daardoor ging ik zelf al snel dingen anders doen, en verminderden mijn lichamelijke klachten. Kleine dingen maken veel verschil: zoals je armen afwisselend gebruiken. Of een stap dichterbij gaan staan.” 

MG 8656
Dezelfde fouten 

“Op de werkvloer zag ik collega’s dezelfde fouten maken als ik. Ook teamleden die al heel lang bij Hago Zorg schoonmaken. Toen dacht ik: ‘Al ben ik de jongste van mijn team, ik kan mijn collega’s toch wel iets leren’.” 

Goed gezien

Een coach van de opleiding kwam naar Shardha’s locatie om haar in actie te zien. “Ik oefende op een collega. Tegen haar had ik expres niet gezegd wat er zou gebeuren”, zegt Shardha. “Ze ging de vloer wissen, en ik zag dat ze de stok met veel kracht vasthield. Toen heb ik voorgedaan hoe je naast de wisser kunt meelopen, waardoor dat niet nodig is. Dat had ik goed gezien, zei de coach.” 

Anderen aanspreken

Nu ze haar certificaat heeft, coacht Shardha haar collega’s. “In het begin vond niet iedereen dat nodig, maar nu vragen ze wanneer ze aan de beurt zijn”, lacht ze. “En soms begin ik er zelf over, als ik zie dat iemand iets kan verbeteren. Een paar jaar geleden had ik dat niet gedurfd. Ik was te verlegen om iemand aan te spreken. Maar nu gaat het vanzelf. Dat heb ik dankzij de opleiding toch maar mooi geleerd!” 

Meer blogs

Academische Ziekenhuizen
Goed werkgeverschap

Opleiding 'Schoonmaken van een OK'

Avi Benimadho werkt al meer dan tien jaar als schoonmaakmedewerker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij zorgt er onder andere voor dat patiënten in brandschone kamers kunnen verblijven. Dat is dankbaar werk, maar tóch wilde hij meer. Daarom volgde hij de opleiding ‘Schoonmaken van een OK’.
31-10-2019
3 min.
Marjan Blaauw Hago Zorg Medewerker
Goed werkgeverschap

Omgaan met mensen, daar ligt mijn kracht

Ooit begon Marjan Blaauw haar carrière zélf als schoonmaakster. Daarna vervulde ze verschillende functies. Eén ding veranderde daarbij nooit: ze werkt nog steeds het liefst met mensen. Tegenwoordig begeleidt ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
13-11-2019
2 min.
Said Medewerker Hago Zorg 2
Goed werkgeverschap

In de cleanroom voel ik me gelukkig

Door een ernstige oogaandoening zag het er naar uit dat Saïd Saddiki zijn carrière als schoonmaakmedewerker in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven moest opgeven. Gelukkig was er een oplossing: Saïd werkt sinds 2019 alleen nog in cleanrooms en operatiekamers.
23-01-2020
2 min.