MG 8715
08-09-2022

“Al ben ik de jongste, toch kan ik mijn collega’s iets leren”

Shardha Dharmlal had regelmatig last van haar armen, polsen en onderrug. Die klachten verdwenen toen ze de opleiding tot ergocoach volgde. Ze weet nu hoe ze haar lichaam minder zwaar kan belasten. En ze leerde om collega’s te helpen bij het verbeteren van hun houding. Twee vliegen in een klap dus. 

“Van mijn teamleider kreeg ik het aanbod om VIP-coach te worden”, vertelt Shardha. “Dat daarbij hoort dat je ook ergocoach wordt, wist ik helemaal niet. Ik had me ook niet verdiept in ergonomie. Maar toen ik vorig jaar begon aan de opleiding, werd ik laaiend enthousiast.”  

Wat doet een ergocoach? 

Bij schoonmaakwerk gebruik je je lichaam de hele tijd. Daardoor kun je lichamelijke klachten krijgen. Een ergocoach bekijkt of je je lichaam slimmer kunt gebruiken. En geeft je tips om je werk makkelijker vol te houden en minder vermoeid te raken. 

Afwisselend en dichterbij “In een kleine groep kregen we theorie- en praktijklessen. Daardoor ging ik zelf al snel dingen anders doen, en verminderden mijn lichamelijke klachten. Kleine dingen maken veel verschil: zoals je armen afwisselend gebruiken. Of een stap dichterbij gaan staan.” 

MG 8656
Dezelfde fouten 

“Op de werkvloer zag ik collega’s dezelfde fouten maken als ik. Ook teamleden die al heel lang bij Hago Zorg schoonmaken. Toen dacht ik: ‘Al ben ik de jongste van mijn team, ik kan mijn collega’s toch wel iets leren’.” 

Goed gezien

Een coach van de opleiding kwam naar Shardha’s locatie om haar in actie te zien. “Ik oefende op een collega. Tegen haar had ik expres niet gezegd wat er zou gebeuren”, zegt Shardha. “Ze ging de vloer wissen, en ik zag dat ze de stok met veel kracht vasthield. Toen heb ik voorgedaan hoe je naast de wisser kunt meelopen, waardoor dat niet nodig is. Dat had ik goed gezien, zei de coach.” 

Anderen aanspreken

Nu ze haar certificaat heeft, coacht Shardha haar collega’s. “In het begin vond niet iedereen dat nodig, maar nu vragen ze wanneer ze aan de beurt zijn”, lacht ze. “En soms begin ik er zelf over, als ik zie dat iemand iets kan verbeteren. Een paar jaar geleden had ik dat niet gedurfd. Ik was te verlegen om iemand aan te spreken. Maar nu gaat het vanzelf. Dat heb ik dankzij de opleiding toch maar mooi geleerd!” 

Meer blogs

Fatiha Vloeronderhoud Vloerspecialist Hago Zorg
Goed werkgeverschap

Fatiha is vloerspecialist en een voorbeeld voor andere vrouwen

Door een opleiding te volgen, kan je je verder ontwikkelen of een specialist worden in bepaalde onderdelen van de schoonmaak. Fatiha volgde de vakopleiding vloeronderhoud en is nu vloerenspecialist. Ze hoopt andere vrouwen te inspireren.
27-06-2023
1 min.
Hago Zorg Goed Werkgeverschap Fred 1
Goed werkgeverschap

Opnieuw werkplezier door te kijken naar wat wel kan

Fred werkt sinds 2006 bij Vebego, het moederbedrijf van Hago Zorg. Hij begon als schoonmaker op het station en werd al snel gevraagd als vloerenspecialist bij het AVL. Maar in september 2019 veranderde er iets waardoor hij zijn werk niet meer kan doen.
13-04-2023
1 min.
Vebego Foundation Sam & Hago Zorg
Goed werkgeverschap

Zorgeloze verjaardag voor de kinderen van Abdul

Vebego Foundation werkt samen met stichting Sam& om medewerkers te helpen. Bijvoorbeeld voor schoolspullen, sporten, muziekles of het vieren van een verjaardag. De steun brengt vaak een stukje verlichting en rust.
26-01-2023
1 min.