Stichting Nieuwe Nederlander Hago Zorg Jamila
10-10-2023

"Op mijn werk heb ik Nederlands én Turks geleerd"

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Jamila van Velzen - Kheyi is nu VIP-coach bij Hago Zorg. Ruim 30 jaar geleden kwam ze vanuit Marokko om hier Sociologie te studeren. Maar na een jaar moest ze stoppen. Haar vader in Marokko kreeg longkanker. “Zijn behandeling was heel duur. Maar mijn vader was niet verzekerd. Daarom moesten mijn broer en ik geld gaan verdienen voor zijn behandeling.”

Niet trots

Jamila werkte als babysitter en in cafés en restaurants. Dat was lastig door de taal. Want ze sprak wel goed Frans en Engels, maar nog niet zo goed Nederlands. Daarom ging ze werken als schoonmaker. “Ik maakte een tijd schoon op de universiteit. Dat vond ik moeilijk. Want ik was juist naar Nederland gekomen om aan de universiteit te kunnen leren. En in het begin schaamde ik me voor het werk.”

Belangrijk werk

Nu denkt Jamila juist heel positief over haar werk. “Ik werk in een ziekenhuis. Zonder diploma kan je echt geen operatiekamer, sterilisatieruimte of intensive care schoonmaken. Schoonmaken is juist specialistisch en belangrijk werk. Zeker hier.” Haar studie pakte Jamila niet meer op. “Nee, na een paar jaar werken wilde ik niet meer terug. Bovendien kreeg ik bij Hago Zorg kansen. Na een tijdje werd ik VIP-coach. Ik geef leiding aan een team met ontzettend leuke mensen.”

Andere dingen geleerd

Bij Hago Zorg werken mensen van over de hele wereld. Dat vindt Jamila waardevol. Want daardoor leert ze weer andere dingen. “Door mijn werk verbeterde mijn Nederlands, maar ik spreek nu ook vloeiend Turks! Dat heb ik van collega’s geleerd. De klantmanager houdt trouwens heel goed rekening met alle verschillen in culturen. Een voorbeeld: alle collega’s kunnen vrij zijn op belangrijke feestdagen. Voor de één is dat Kerstmis, voor de ander het Offerfeest. Dat regelen we met elkaar.”

Thuis in Nederland

Na ruim 30 jaar voelt Jamila zich helemaal thuis in Nederland. “Ik heb een Nederlands paspoort en spreek de taal. Ik heb hier een huis, een Nederlandse man en mijn kind is hier opgegroeid. Ja, ik ben zeker ingeburgerd!” Soms spreekt Jamila wel eens mensen die na hun pensioen terug willen naar hun geboorteland. Maar voor haar geldt dat niet. “Ik blijf hier, ook na mijn dood. Dan wil ik hier begraven worden.”

Stichting Nieuwe Nederlanders

Cynthia Smit, Directeur HR:  “Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. In het land waar ze vandaan komen zijn ze waarschijnlijk geen schoonmaker geweest. Maar bij ons kunnen ze een goed salaris verdienen, wennen aan de Nederlandse cultuur én de taal leren."

Meer blogs

Stichting Nieuwe Nederlander Hago Zorg Eslam
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

"Bij Hago Zorg ben je meer dan een werknemer"

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Eslam verhuisde vanuit Egypte naar Nederland voor de liefde. Nu werkt ze als schoonmaakmedewerker en ervaart ze veel steun van haar collega's.
23-11-2023
1 min.
Fatiha Vloeronderhoud Vloerspecialist Hago Zorg
Goed werkgeverschap

Fatiha is vloerspecialist en een voorbeeld voor andere vrouwen

Door een opleiding te volgen, kan je je verder ontwikkelen of een specialist worden in bepaalde onderdelen van de schoonmaak. Fatiha volgde de vakopleiding vloeronderhoud en is nu vloerenspecialist. Ze hoopt andere vrouwen te inspireren.
27-06-2023
1 min.
Hago Zorg Goed Werkgeverschap Fred 1
Goed werkgeverschap

Opnieuw werkplezier door te kijken naar wat wel kan

Fred werkt sinds 2006 bij Vebego, het moederbedrijf van Hago Zorg. Hij begon als schoonmaker op het station en werd al snel gevraagd als vloerenspecialist bij het AVL. Maar in september 2019 veranderde er iets waardoor hij zijn werk niet meer kan doen.
13-04-2023
1 min.