Said Medewerker Hago Zorg 2
Sjoerd Zorgcategoriemanager Ziekenhuizen

Meer weten?

Zorgcategoriemanager Ziekenhuizen Sjoerd Dijkstra helpt je graag!

23-01-2020

In de cleanroom voel ik me gelukkig

Door een ernstige oogaandoening zag het er naar uit dat Saïd Saddiki zijn carrière als schoonmaakmedewerker in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven moest opgeven. Gelukkig was er een oplossing: Saïd werkt sinds 2019 alleen nog in cleanrooms en operatiekamers.

“Dat ik niet meer overal kan werken, heeft te maken met mijn ziekte”, vertelt Saïd. “Ik heb keratoconus. Dat betekent dat mijn hoornvlies minder stevig is, waardoor mijn oog van vorm verandert. ‘Normale’ mensen hebben een rond oog; bij mij is het eerder ovaal. Als een normaal oog een voetbal is, zijn mijn ogen eerder rugbyballen.”

Gek van de pijn

Keratoconus is een aangeboren aandoening. Saïd heeft het dus al zijn hele leven. Maar pas in 2011 werd uiteindelijk de diagnose gesteld. Te laat, want toen zag Saïd al veel minder goed. “Mijn ene oog heeft een afwijking van -9,5 en mijn andere van -2,5. Bovendien heb ik droge ogen, omdat ik te weinig oogvocht aanmaak. Die combinatie heeft het allemaal nog erger gemaakt. Ik had veel hoofdpijn en kreeg steeds meer pijn aan mijn ogen. Ik kan beslist niet tegen stof, maar ook fel licht en hitte zijn pijnlijk. In de zomer kan ik dus bijna niet naar buiten… En iets eenvoudigs als een ovenschotel uit de oven halen gaat echt niet. Die hitte! Ik word gek van de pijn.”

Geen gelukkige combinatie

De aandoening was bovendien funest voor Saïds werk. Een schoonmaker die niet tegen stof kan, is immers niet echt een gelukkige combinatie. “Ik kwam overal”, vertelt hij. “Gangen, behandelkamers, meldkamers, de EHBO… Schrobben, poetsen, afvalzakken vervangen, noem maar op. Ik was allround schoonmaker. In het begin van de klachten hielpen mijn collega’s me nog, bijvoorbeeld door eerst de gang stofvrij te maken, zodat ik daarna kon schrobben. Maar zelfs op de schrobmachine had ik last, want de draaiende borstels verspreidden te veel stof. Op een gegeven moment was het niet meer te doen.”

Schone lucht

Cleanrooms en operatiekamers zijn nu Saïds werkplek. “Daar is de lucht schoner en er is nauwelijks stof. Zelfs het licht is fijner dan de verlichting in gewone ruimtes of op de gangen. In cleanrooms en operatiekamers kan ik daardoor wel normaal werken. Ik wilde bovendien per se weer aan de slag; ik kan niet zonder mijn werk! Onderschat het niet: mijn werk bepaalt voor een groot deel mijn levensgeluk. Ik ben daarom zo blij dat ik deze kans heb gekregen. Het was trouwens niet meteen raak: ik heb allerlei werkzaamheden en werkomgevingen geprobeerd, maar niets lukte. Alleen in de cleanrooms en OK’s voel ik me goed.”

Meer blogs

Hago Zorg Stichting Nieuwe Nederlander Ouasilla 2
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

“Toen ik ging werken, veranderde mijn leven hier”

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Op haar 21ste kwam Ouassila Azaugag vanuit Marokko naar Nederland. De eerste 4 jaar wilde ze graag terug. Maar sinds ze bij Hago Zorg werkt, is dat veranderd.
09-01-2024
1 min.
Stichting Nieuwe Nederlander Hago Zorg Eslam
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

"Bij Hago Zorg ben je meer dan een werknemer"

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Eslam verhuisde vanuit Egypte naar Nederland voor de liefde. Nu werkt ze als schoonmaakmedewerker en ervaart ze veel steun van haar collega's.
23-11-2023
1 min.
Stichting Nieuwe Nederlander Hago Zorg Jamila
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

"Op mijn werk heb ik Nederlands én Turks geleerd"

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Jamila van Velzen - Kheyi kwam ruim 30 jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland. Nu is ze VIP-coach bij Hago Zorg.
10-10-2023
2 min.