Inge Snijder Hago Zorg
23-07-2020

Lastige onderwerpen bespreekbaar maken

Hago Zorg vindt het belangrijk dat haar medewerkers vitaal en gezond zijn. Als VIP-coach bij onder andere een woonzorgcentrum maakt Inge Snijder de overgang bespreekbaar in haar team. “We kunnen wat voor elkaar betekenen door te praten, maar ook door elkaar op moeilijke momenten op te vangen en te helpen.”

Inge geeft leiding aan zo'n dertig medewerkers. Een groot deel van haar vrouwelijke teamleden heeft een leeftijd waarop je te maken kunt krijgen met de overgang. Daarom zette ze het onderwerp op de agenda van het werkoverleg.

Taboe

De collega’s vonden het in het begin niet echt gemakkelijk om met elkaar over de overgang te praten, merkte Inge. “Er is toch een soort schaamte. En veel onwetendheid.” Niet gek, dacht ze. Haar teamleden hebben immers verschillende leeftijden en culturele achtergronden. Dus gaf ze het de tijd en kwam er gewoon een paar keer op terug. “Langzaamaan merkte ik dat er herkenning ontstond. Dat mensen reageerden met 'Goh, ja, dat heb ik ook’. En zelfs met ‘Oh, nu snap ik waarom mijn moeder zo doet!"

Kaartje

Inge liet merken dat ze de overgang serieus neemt. Ze gaf de collega’s die er last van hebben bijvoorbeeld de ruimte om erover te praten. Om hen daarbij te helpen, bedacht ze een soort visitekaartje met de tekst ‘Nu-even-niet’. “Ik kan namelijk geen gedachten lezen! Dus gebruik het kaartje als ik net op een verkeerd moment bij je langskom. Dan hoef je even niks uit te leggen, en snap ik meteen wat je bedoelt.”

Vakmanschap, Interactie en Plezier

Het 'Nu-even-niet-kaartje' werd enorm gewaardeerd. “Niet dat het vaak wordt gebruikt”, aldus Inge. “Maar alleen al het feit dat het er ís, heeft tot veel meer openheid en begrip geleid.” Plezier in je werk en goede interactie zijn net zo belangrijk als vakmanschap, vindt Inge. Ze neemt de drie letters in haar titel VIP-coach (Vakmanschap, Interactie, Plezier) dan ook alle drie even serieus. “Het gaat er niet alleen om of je je werk goed doet, volgens de afspraken en in de goede houding enzovoort. Maar je moet je er ook prettig bij voelen. Dan hou je het langer vol. Goede interactie is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Tussen het management en de medewerkers én tussen de medewerkers onderling. Zeker bij gespreksonderwerpen die wat lastiger zijn!"

Meer blogs

Hago Zorg Stichting Nieuwe Nederlander Ouasilla 2
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

“Toen ik ging werken, veranderde mijn leven hier”

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Op haar 21ste kwam Ouassila Azaugag vanuit Marokko naar Nederland. De eerste 4 jaar wilde ze graag terug. Maar sinds ze bij Hago Zorg werkt, is dat veranderd.
09-01-2024
1 min.
Stichting Nieuwe Nederlander Hago Zorg Eslam
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

"Bij Hago Zorg ben je meer dan een werknemer"

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Eslam verhuisde vanuit Egypte naar Nederland voor de liefde. Nu werkt ze als schoonmaakmedewerker en ervaart ze veel steun van haar collega's.
23-11-2023
1 min.
Stichting Nieuwe Nederlander Hago Zorg Jamila
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

"Op mijn werk heb ik Nederlands én Turks geleerd"

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Jamila van Velzen - Kheyi kwam ruim 30 jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland. Nu is ze VIP-coach bij Hago Zorg.
10-10-2023
2 min.