NPS +41: trots op onze klanten en hun tevredenheid
Inge Snijder Hago Zorg
23-07-2020

Lastige onderwerpen bespreekbaar maken

Hago Zorg vindt het belangrijk dat haar medewerkers vitaal en gezond zijn. Als VIP-coach bij onder andere een woonzorgcentrum maakt Inge Snijder de overgang bespreekbaar in haar team. “We kunnen wat voor elkaar betekenen door te praten, maar ook door elkaar op moeilijke momenten op te vangen en te helpen.”

Inge geeft leiding aan zo'n dertig medewerkers. Een groot deel van haar vrouwelijke teamleden heeft een leeftijd waarop je te maken kunt krijgen met de overgang. Daarom zette ze het onderwerp op de agenda van het werkoverleg.

Taboe

De collega’s vonden het in het begin niet echt gemakkelijk om met elkaar over de overgang te praten, merkte Inge. “Er is toch een soort schaamte. En veel onwetendheid.” Niet gek, dacht ze. Haar teamleden hebben immers verschillende leeftijden en culturele achtergronden. Dus gaf ze het de tijd en kwam er gewoon een paar keer op terug. “Langzaamaan merkte ik dat er herkenning ontstond. Dat mensen reageerden met 'Goh, ja, dat heb ik ook’. En zelfs met ‘Oh, nu snap ik waarom mijn moeder zo doet!"

Kaartje

Inge liet merken dat ze de overgang serieus neemt. Ze gaf de collega’s die er last van hebben bijvoorbeeld de ruimte om erover te praten. Om hen daarbij te helpen, bedacht ze een soort visitekaartje met de tekst ‘Nu-even-niet’. “Ik kan namelijk geen gedachten lezen! Dus gebruik het kaartje als ik net op een verkeerd moment bij je langskom. Dan hoef je even niks uit te leggen, en snap ik meteen wat je bedoelt.”

Vakmanschap, Interactie en Plezier

Het 'Nu-even-niet-kaartje' werd enorm gewaardeerd. “Niet dat het vaak wordt gebruikt”, aldus Inge. “Maar alleen al het feit dat het er ís, heeft tot veel meer openheid en begrip geleid.” Plezier in je werk en goede interactie zijn net zo belangrijk als vakmanschap, vindt Inge. Ze neemt de drie letters in haar titel VIP-coach (Vakmanschap, Interactie, Plezier) dan ook alle drie even serieus. “Het gaat er niet alleen om of je je werk goed doet, volgens de afspraken en in de goede houding enzovoort. Maar je moet je er ook prettig bij voelen. Dan hou je het langer vol. Goede interactie is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Tussen het management en de medewerkers én tussen de medewerkers onderling. Zeker bij gespreksonderwerpen die wat lastiger zijn!"

Meer blogs

Academische Ziekenhuizen
Goed werkgeverschap

Opleiding 'Schoonmaken van een OK'

Avi Benimadho werkt al meer dan tien jaar als schoonmaakmedewerker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij zorgt er onder andere voor dat patiënten in brandschone kamers kunnen verblijven. Dat is dankbaar werk, maar tóch wilde hij meer. Daarom volgde hij de opleiding ‘Schoonmaken van een OK’.
31-10-2019
3 min.
Marjan Blaauw Hago Zorg Medewerker
Goed werkgeverschap

Omgaan met mensen, daar ligt mijn kracht

Ooit begon Marjan Blaauw haar carrière zélf als schoonmaakster. Daarna vervulde ze verschillende functies. Eén ding veranderde daarbij nooit: ze werkt nog steeds het liefst met mensen. Tegenwoordig begeleidt ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
13-11-2019
2 min.
Said Medewerker Hago Zorg 2
Goed werkgeverschap

In de cleanroom voel ik me gelukkig

Door een ernstige oogaandoening zag het er naar uit dat Saïd Saddiki zijn carrière als schoonmaakmedewerker in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven moest opgeven. Gelukkig was er een oplossing: Saïd werkt sinds 2019 alleen nog in cleanrooms en operatiekamers.
23-01-2020
2 min.