NPS +41: trots op onze klanten en hun tevredenheid
Hago Zorg Goed Werkgeverschap Nederlandse Taallessen 1
28-07-2022

Nederlandse lessen maken het verschil voor Döndü

Voor sommige mensen is het geven van een interview best spannend. Wat gaan ze me vragen? Geef ik wel duidelijk antwoord? Verdraaien ze mijn woorden niet? Als je de taal nog niet helemaal goed spreekt, is het extra eng. Heel fijn dus, dat Döndü Kilicarslan ons wilde vertellen over haar Nederlandse taallessen.

Döndü werd bijna veertig jaar geleden geboren in een mooi dorpje vlakbij de Turkse hoofdstad Ankara. Inmiddels woont ze alweer twintig jaar in Nederland, met haar man en twee dochters. De laatste tien jaar werkt ze met veel plezier als schoonmaakster in het Catharina Ziekenhuis. "Het is mijn tweede thuis", vertelt Döndü enthousiast. "Iedereen is echt heel aardig. Ik heb iedere ochtend zin om naar mijn werk te gaan en ik hoop dat ik hier nog lang kan werken."

Alleen naar de huisarts

De Nederlandse taal begreep Döndü altijd al goed. Alleen zelf iets zeggen of vragen... Dat vond ze eng. "Niemand heeft mij gezegd dat de taal spreken belangrijk is. Heel erg jammer, want ik ben twintig jaar van mijn leven kwijt. Dankzij de taallessen van Hago Zorg spreek ik steeds beter Nederlands. Dat is zo fijn! Ik heb laatst zelf een afspraak bij de huisarts gemaakt en ben alleen naar de afspraak gegaan. Ik kon alles goed vertellen." Döndü gaat lachend verder: "Mijn man was in shock en heel trots. Hij of een van onze dochters moest namelijk altijd mee om te vertalen."

Hago Zorg Goed Werkgeverschap Nederlandse Taallessen 2
Nog beter worden

En daar blijft het niet bij. Döndü is ook begonnen met lezen. "Ik heb in de bibliotheek drie boeken geleend. Ik heb er al twee uit. Vorig jaar kon ik bijna niets lezen. Ik wil nog beter worden. Het is goed voor mij als ik steeds meer zelf kan. Het is ook zo leuk! En nu de kinderen groter zijn, heb ik genoeg tijd. Ik vind het nu al jammer als straks de lessen stoppen. Maar ik zet door en ga volgend jaar verder met een andere taalcursus."

Goede zinnen maken

Voorlopig gaat Döndü iedere maandag nog van half tien tot half twaalf in het ziekenhuis naar 'school'. "Het is een klein klasje. We zijn met zeven mensen. Ik ken ze allemaal; heel gezellig zo met elkaar. We leren goede zinnen maken en krijgen ook grammatica. Ik vind alles leuk en wil alles leren. Wij praten thuis nu steeds vaker Nederlands. Dat is ook goed voor mij."

Gewoon proberen

Ook kreeg Döndü steeds meer zelfvertrouwen dankzij de taallessen. Zoveel, dat ze via Hago Zorg is begonnen aan de opleiding Helpende Zorg. "Schoonmaken is heel leuk, maar zwaar werk. Nu gaat het nog goed, maar wat als ik ouder ben? Mijn leidinggevende moedigde mij aan deze opleiding te volgen. Aardig toch? Ik weet niet of ik het diploma haal, maar ik ga het gewoon proberen. Ik heb net de tweede les gehad en mij lijkt voedingsassistente het leukste."

Meer blogs

Academische Ziekenhuizen
Goed werkgeverschap

Opleiding 'Schoonmaken van een OK'

Avi Benimadho werkt al meer dan tien jaar als schoonmaakmedewerker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij zorgt er onder andere voor dat patiënten in brandschone kamers kunnen verblijven. Dat is dankbaar werk, maar tóch wilde hij meer. Daarom volgde hij de opleiding ‘Schoonmaken van een OK’.
31-10-2019
3 min.
Marjan Blaauw Hago Zorg Medewerker
Goed werkgeverschap

Omgaan met mensen, daar ligt mijn kracht

Ooit begon Marjan Blaauw haar carrière zélf als schoonmaakster. Daarna vervulde ze verschillende functies. Eén ding veranderde daarbij nooit: ze werkt nog steeds het liefst met mensen. Tegenwoordig begeleidt ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
13-11-2019
2 min.
Said Medewerker Hago Zorg 2
Goed werkgeverschap

In de cleanroom voel ik me gelukkig

Door een ernstige oogaandoening zag het er naar uit dat Saïd Saddiki zijn carrière als schoonmaakmedewerker in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven moest opgeven. Gelukkig was er een oplossing: Saïd werkt sinds 2019 alleen nog in cleanrooms en operatiekamers.
23-01-2020
2 min.