Hago Zorg Goed Werkgeverschap Nederlandse Taallessen 1
28-07-2022

Nederlandse lessen maken het verschil voor Döndü

Voor sommige mensen is het geven van een interview best spannend. Wat gaan ze me vragen? Geef ik wel duidelijk antwoord? Verdraaien ze mijn woorden niet? Als je de taal nog niet helemaal goed spreekt, is het extra eng. Heel fijn dus, dat Döndü Kilicarslan ons wilde vertellen over haar Nederlandse taallessen.

Döndü werd bijna veertig jaar geleden geboren in een mooi dorpje vlakbij de Turkse hoofdstad Ankara. Inmiddels woont ze alweer twintig jaar in Nederland, met haar man en twee dochters. De laatste tien jaar werkt ze met veel plezier als schoonmaakster in het Catharina Ziekenhuis. "Het is mijn tweede thuis", vertelt Döndü enthousiast. "Iedereen is echt heel aardig. Ik heb iedere ochtend zin om naar mijn werk te gaan en ik hoop dat ik hier nog lang kan werken."

Alleen naar de huisarts

De Nederlandse taal begreep Döndü altijd al goed. Alleen zelf iets zeggen of vragen... Dat vond ze eng. "Niemand heeft mij gezegd dat de taal spreken belangrijk is. Heel erg jammer, want ik ben twintig jaar van mijn leven kwijt. Dankzij de taallessen van Hago Zorg spreek ik steeds beter Nederlands. Dat is zo fijn! Ik heb laatst zelf een afspraak bij de huisarts gemaakt en ben alleen naar de afspraak gegaan. Ik kon alles goed vertellen." Döndü gaat lachend verder: "Mijn man was in shock en heel trots. Hij of een van onze dochters moest namelijk altijd mee om te vertalen."

Hago Zorg Goed Werkgeverschap Nederlandse Taallessen 2
Nog beter worden

En daar blijft het niet bij. Döndü is ook begonnen met lezen. "Ik heb in de bibliotheek drie boeken geleend. Ik heb er al twee uit. Vorig jaar kon ik bijna niets lezen. Ik wil nog beter worden. Het is goed voor mij als ik steeds meer zelf kan. Het is ook zo leuk! En nu de kinderen groter zijn, heb ik genoeg tijd. Ik vind het nu al jammer als straks de lessen stoppen. Maar ik zet door en ga volgend jaar verder met een andere taalcursus."

Goede zinnen maken

Voorlopig gaat Döndü iedere maandag nog van half tien tot half twaalf in het ziekenhuis naar 'school'. "Het is een klein klasje. We zijn met zeven mensen. Ik ken ze allemaal; heel gezellig zo met elkaar. We leren goede zinnen maken en krijgen ook grammatica. Ik vind alles leuk en wil alles leren. Wij praten thuis nu steeds vaker Nederlands. Dat is ook goed voor mij."

Gewoon proberen

Ook kreeg Döndü steeds meer zelfvertrouwen dankzij de taallessen. Zoveel, dat ze via Hago Zorg is begonnen aan de opleiding Helpende Zorg. "Schoonmaken is heel leuk, maar zwaar werk. Nu gaat het nog goed, maar wat als ik ouder ben? Mijn leidinggevende moedigde mij aan deze opleiding te volgen. Aardig toch? Ik weet niet of ik het diploma haal, maar ik ga het gewoon proberen. Ik heb net de tweede les gehad en mij lijkt voedingsassistente het leukste."

Meer blogs

Hago Zorg Stichting Nieuwe Nederlander Ouasilla 2
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

“Toen ik ging werken, veranderde mijn leven hier”

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Op haar 21ste kwam Ouassila Azaugag vanuit Marokko naar Nederland. De eerste 4 jaar wilde ze graag terug. Maar sinds ze bij Hago Zorg werkt, is dat veranderd.
09-01-2024
1 min.
Stichting Nieuwe Nederlander Hago Zorg Eslam
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

"Bij Hago Zorg ben je meer dan een werknemer"

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Eslam verhuisde vanuit Egypte naar Nederland voor de liefde. Nu werkt ze als schoonmaakmedewerker en ervaart ze veel steun van haar collega's.
23-11-2023
1 min.
Stichting Nieuwe Nederlander Hago Zorg Jamila
Goed werkgeverschap, Een betere wereld

"Op mijn werk heb ik Nederlands én Turks geleerd"

Bij Hago Zorg zijn statushouders van harte welkom. Daarom zijn we partner van stichting Nieuwe Nederlanders. Jamila van Velzen - Kheyi kwam ruim 30 jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland. Nu is ze VIP-coach bij Hago Zorg.
10-10-2023
2 min.