Veiligheid
Patrick Zorgcategoriemanager GGZ & Gehandicaptenzorg

Vraag het Patrick

Als Zorgcategoriemanager GGZ & Gehandicaptenzorg denk ik proactief mee over hoe wij de zorgorganisatie maximaal kunnen ondersteunen. Ik vind het bijzonder eervol om voor deze kwetsbare groep van patiënten, cliënten en bewoners een veilige en schone omgeving te creëren.

07-11-2019

Veiligheid als dagelijks agendapunt

De belangrijkste taak van GGZ-instellingen is het leveren van kwalitatief goede en veilige zorg aan cliënten en bewoners waarbij gastvrijheid niet uit het oog wordt verloren. Als schoonmaakdienstverlener binnen GGZ-instellingen vinden wij het belangrijk om hier op te anticiperen.

Zorgcategoriemanager Patrick de Gram gaat regelmatig naar onze klanten toe. “Het blijft bijzonder om te zien dat onze schoonmaakmedewerkers niet alleen alles weten over schoonmaken, maar dat ze ook alle cliënten en bewoners persoonlijk kennen. Ze weten wat ze wel en niet plezierig vinden, maken een praatje, geven aandacht en zijn attent.”

Koraal-locatie de Hondsberg in Oisterwijk

Er zijn kinderen en jongeren met problemen die zo ernstig of complex zijn dat regionaal beschikbare jeugdhulpverlening niet in staat is om deze problemen te verminderen of op te lossen. Deze kinderen van 0 -18 jaar kunnen doorverwezen worden naar De Hondsberg. Op de Hondsberg is veiligheid een dagelijks agendapunt. Teamleider Wendy van de Klundert vindt dit heel belangrijk. Tijdens het teamoverleg worden incidenten en gebeurtenissen besproken. Wie die ochtend of de dag ervoor iets heeft meegemaakt kan dit delen. Het veiligheidsgevoel wordt vergroot door het bieden van een luisterend oor en het geven van tips of advies. “Het team weet dat ze áltijd bij mij en bij elkaar terecht kunnen.”, aldus Wendy. Schoonmaakmedewerker Marion Ligtenberg vertelt: “Het teamoverleg is heel fijn. Dit is echt een overleg over wat wij meemaken op de werkvloer, geen werkoverleg.”

Korte lijntjes met het zorgpersoneel

Naast het bespreekbaar maken van veiligheid voor schoonmaakmedewerkers, heeft Wendy dagelijks contact met de facilitair manager van de Hondsberg. Op deze manier worden de lijntjes kort gehouden wat ten goede komt van de nauwe samenwerking en het leveren van kwalitatief goede en veilige zorg aan cliënten en bewoners.

In het kader van veiligheid heeft de Hondsberg recent een training gefaciliteerd voor het zorgpersoneel en onze schoonmaakmedewerkers. Tijdens deze training leerden zij wat ze het beste kunnen doen om een veilige omgeving te creëren en hoe om te gaan met agressie. Zo hebben zij onder andere geleerd om de deur af te sluiten met hun schoonmaakkar en op deze manier een ‘schild” te vormen. Er is sprake van een echt teamgevoel tussen het zorgpersoneel en de schoonmaakmedewerkers. Wij zijn een verlengstuk van de zorg.

Vitaal vakmanschap

Onze medewerkers staan dagelijks in verbinding met onze opdrachtgevers en de mensen aan wie zij zorg bieden. Wij vinden we het welzijn en vitaliteit van onze medewerkers zo belangrijk.

Meer over vitaal vakmanschap
Opleiding OK Reiniging Onze Medewerkers Hago Zorg

Meer blogs

Alles Over Schone Bedden
Academische ziekenhuizen, Ziekenhuizen, GGZ & Gehandicaptenzorg, Ouderenzorg

Clean Beds on Demand

De zorg draait om mensen. Zorgprofessionals doen hun uiterste best patiënten, cliënten en bewoners zo goed mogelijk te verzorgen. Dag in dag uit. Dit wordt steeds uitdagender nu de bevolking in Nederland vergrijst, terwijl het personeelstekort in de zorg stijgt. Logistieke processen zó inrichten dat de zorg optimaal verleend kan worden wordt daarmee steeds belangrijker. Dankzij onze jarenlange ervaring in de zorg weten wij meer te bieden dan onze schoonmaakwerkzaamheden.
10-09-2019
1 min.
Een Leuke Invulling Van De Dag
GGZ & Gehandicaptenzorg

Een leuke invulling van de dag

Iedere dag zorgen wij samen met de cliënten van Koraal voor een schone en veilige omgeving. Wij noemen dit inclusiviteit. Zo brengen wij positieve impact op ieder mens in de zorg.
11-12-2019
1 min.
Foto Bordje Moestuin
GGZ & Gehandicaptenzorg

Moestuin geopend bij Rintveld (Altrecht) voor bewustwording en gezonde voeding

Mensen met een ernstige en complexe psychiatrische ziekte kunnen bij zorgorganisatie Altrecht terecht voor specialistische behandeling. Eén van die locaties van Altrecht is Rintveld. Hier weten ze als geen ander dat eetstoornissen ernstige aandoeningen zijn met een grote impact. Rintveld is een TOPGGz afdeling. Dat betekent dat zij gespecialiseerd zijn op het gebied van (diagnostiek en behandeling van) eetstoornissen.
17-06-2021
2 min.