13-11-2019

Omgaan met mensen, daar ligt mijn kracht

Ooit begon Marjan Blaauw haar carrière zélf als schoonmaakster. Daarna vervulde ze verschillende functies. Eén ding veranderde daarbij nooit: ze werkt nog steeds het liefst met mensen. Tegenwoordig begeleidt ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ze heeft een van de mooiste beroepen van de wereld, vindt Marjan zelf. Want het begeleiden van 'participatiemedewerkers' is dankbaar werk. "Nou en of!", aldus Marjan. "Ik werk iedere dag met ontzettend aardige en enthousiaste mensen. Ze hebben ieder hun bijzondere achtergrond. Vaak betekent dat dat ze extra behoefte hebben aan uitleg of begeleiding. Ze hebben soms heel wat meegemaakt! Samen gaan we aan de slag, op zoek naar een passende functie."

"Omgaan met mensen: dáár ligt mijn kracht."

Werkplezier
Marjan werkt sinds 2007 bij Hago Zorg. Al die jaren is ze actief in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). "Sinds twee jaar werk ik in deze functie, waarin ik dus participatiemedewerkers begeleid. Daarvoor was ik objectleidster bij UMCG Service. Dat was ook heel leuk, maar ik vond dat ik te veel met cijfers bezig was. Omgaan met mensen: dáár ligt mijn kracht. Handjes aan het werk krijgen, maar ook zorgen dat al die mensen met plezier naar hun werk gaan."

Fijne werkplek
Dat laatste is meestal geen probleem, ziet Marjan. "Met de tussenpersoon of coach bespreken we van tevoren iemands persoonlijke situatie. Daarna gaan we aan de slag. De participatiemedewerkers zijn vaak heel dankbaar. Ze vinden het heerlijk om te werken en bij een team te horen. Dat laten ze merken als ik met ze in gesprek ben. Dat is waar ik het voor doe! Iedereen verdient toch een fijne werkplek? En een functie waar je gelukkig van wordt? Het klinkt zo eenvoudig, maar het betekent vaak heel veel.

Opbloeien
Zelf geniet Marjan ook erg van het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Zeker als je ze ziet opbloeien. Sommigen kunnen bijvoorbeeld na een paar maanden al voor een deel zelfstandig werken. Dat ik zelf ooit als schoonmaakster begonnen ben, is een voordeel. Ik weet wat het vak inhoudt, hoeveel tijd sommige werkzaamheden kosten en help graag als ik zie dat iemand vastloopt. Ondertussen maken we een praatje. Over werk, hoe het thuis gaat, met de kinderen, noem maar op. We maken er gewoon een gezellige boel van, zo zit ik nu eenmaal in elkaar."

Meer weten?

Vraag het Jacques

Als zorgcategoriemanager Academische ziekenhuizen voorzie ik onze klanten en onze operatie van professioneel advies. We kijken hoe we de kwaliteit van onze dienstverleningen kunnen optimaliseren en willen daarnaast zorgprocessen maximaal ondersteunen. Op deze wijze wil ik een bijdrage leveren aan een positieve impact op ieder mens in de zorg.

Neem contact op
Deel dit artikel: